Στον «πάγο» η έκδοση του επταετούς ομολόγου λόγω της καθίζησης στη Wall Street

Στον «πάγο» η έκδοση του επταετούς ομολόγου λόγω της καθίζησης στη Wall Street
Frozen euro coin

Η οριστική απόφαση για το πότε και αν θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, θα ληφθεί μετά το άνοιγμα της Wall Street.

Τελευταία ενημέρωση: 17.41

Να παγώσουν για λίγες ημέρες την έκδοση του επταετούς ομολόγου αποφάσισαν υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ, με αφορμή την καθίζηση που επικρατεί και σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το «μίνι κραχ» του Dow Jones.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επισήμως τις πέντε τράπεζες οι οποίες θα αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση. Επομένως, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται, η σχετική διαδικασία συγκέντρωσης των προσφορών και τιμολόγησης του ομολόγου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σήμερα. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί, μετά τις μαζικές πωλήσεις, που ξεκίνησαν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόκρης, η διαδικασία του νέου ομολόγου δεν προχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή της αγοράς εκτιμούσε (πριν το μίνι κραχ στη Wall Street) ότι η απόδοση αναμένεται να ξεπεράσει κατά τι το 3,35%-3,40%, ενώ άλλη τραπεζική πηγή σημείωνε ότι ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν προσδοκίες για απόδοση ακόμη και κάτω από 3%, κάτι τέτοιο δείχνει πολύ δύσκολο τώρα. Με δεδομένο ότι η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου βρίσκεται στο 1,3%, το σπρεντ με τη χώρα της Ιβηρικής που οι αγορές θεωρούν ως μέτρο σύγκρισης φτάνει τις 200 μονάδες, παρά τη ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων το προηγούμενο διάστημα.

Το απόγευμα της Τρίτης, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2322 δολ. από το επίπεδο των 1,2367 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και, συγκεκριμένα, στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 3,76% από 3,68% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,70% να διαμορφωθεί στο 3,06% έναντι 2,94%. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,193%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,224%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,278%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο – 0,326% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2329 δολάρια.