Storytelling: Η νέα περιζήτητη δεξιότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων

Storytelling: Η νέα περιζήτητη δεξιότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων

Γιατί η αφήγηση είναι πλέον μια δεξιότητα πολύ κρίσιμη για τον χώρο του επιχειρείν.

της Erika Fry

Μπορεί να νομίζετε ότι το επιχειρείν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά οι ειδικοί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τονίζουν ότι τα πάντα αφορούν μια «ιστορία». Και το γεγονός αυτό καθιστά την αφήγηση μια δεξιότητα τόσο κρίσιμη για τις επιχειρήσεις όσο κρίσιμη είναι π.χ. η εταιρική λογιστική.

Σε έναν κόσμο που «κολυμπάει» στον θόρυβο και στο περιεχόμενο, είναι πολύ σημαντικό τα εμπορικά σήματα και τα μηνύματά τους να αντηχούν και να παραμένουν στα μυαλά των ανθρώπων, εξηγεί η Desiree Gruber, ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Full Picture, μιας εταιρείας διαχείρισης εμπορικού σήματος και παραγωγής.

Η Gruber, η οποία έστησε το Project Runway και βρίσκεται πίσω από τη viral εμφάνιση της Michelle Obama στο Carpool Karaoke, ξέρει πολύ καλά πώς να παράγει …βουητό. Όμως, μιλώντας στη Σύνοδο Most Powerful Women του Fortune στην Καλιφόρνια το απόγευμα της Δευτέρας, σημείωσε ότι το να πεις πλέον μια ιστορία με επιτυχία έχει γίνει ένα σαφώς δυσκολότερο καθήκον.

Είκοσι πέντε χρόνια πριν, εξήγησε η ίδια, η συνταγή ήταν πολύ απλούστερη: ένα δελτίο τύπου, ένα δημοσίευμα στην ενότητα Style των New York Times, και μια εμφάνιση σε ένα late night show. Όλα αυτά εξακολουθούν να είναι χρήσιμα, σχολίασε η Gruber, αλλά δεν θα φέρουν τον …παφλασμό δημοσιότητας που επιζητάτε – το πολύ πολύ να δημιουργήσουν ένα …κυματάκι. «Τότε, ο αντίκτυπος ήταν σαφώς μεγαλύτερος».

Η Gruber πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στην αφήγηση των ιστοριών τους σε όλες τις σχετικές πλατφόρμες, αλλά και στην «ενεργοποίηση» των πελατών και των οπαδών τους ώστε να πουν οι ίδιοι τις ιστορίες τους εκ μέρους των εταιρειών. Όπως σημειώνει, «χρειάζεστε ανθρώπους που είναι πιστοί και δυνατοί».

Η Tamara Ingram, παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας J. Walter Thompson, συμφώνησε ότι μια άρτια εκτελεσμένη αφήγηση είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική δραστηριότητα εν έτει 2018, κι ότι αυτό είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι πριν. Η ίδια τόνισε το πόσο σημαντικό είναι η ιστορία ενός εμπορικού σήματος να είναι αυθεντική και να ανταποκρίνεται στον βαθύτερο σκοπό ύπαρξης της μάρκας.

Οι γυναίκες-στελέχη συμφώνησαν ότι η αφήγηση είναι επίσης βασική δεξιότητα και για τη μεμονωμένη καριέρα κάθε επαγγελματία. Η Gruber επεσήμανε ότι οι γυναίκες συχνά διστάζουν να καυχηθούν ή να πουν τις δικές τους ιστορίες, κι αυτό οδηγεί στην απώλεια ευκαιριών. Η προτροπή της; Όλες οι γυναίκες να βγουν από το «σύννεφο φόβου» που περιβάλλει την προσωπική τους ευχέρεια αφήγησης, στην πράξη.