Στουρνάρας: Απολύτως θετικό γεγονός η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Στουρνάρας: Απολύτως θετικό γεγονός η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Στουρνάρας παρευρίσκεται στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η οποία συνεδριάζει με θέμα ημερήσιας διάταξης:Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019, στη Βουλή Αθήνα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως απολύτως θετικό γεγονός χαρακτήρισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην Τράπεζα Πειραιώς είπε πως η μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην συγκεκριμένη τράπεζα αποτελεί την μοναδική συνθήκη για να «επιτευχθεί η στήριξη της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση».

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας

«Είναι αναγκαίο στο σημείο αυτό να γίνει ειδική αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις που συνδέονται με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα η τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση της ολοκλήρωσης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εντός του τρέχοντος τριμήνου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας (Νοέμβριος 2020) να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και να ακυρώσει την πληρωμή του τοκομεριδίου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCo), ουσιαστικά μετατρέποντας το σύνολο των ομολογιών ονομαστικής αξίας €2,040 εκατ. σε κοινές μετοχές και αυξάνοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς σε 61% από 26%. Οι εποπτικές αρχές έχουν συναινέσει απολύτως στην απόφαση αυτή. Η εν λόγω εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετική από εποπτική σκοπιά, επειδή ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως (λόγω της μη καταβολής τοκομεριδίου) και αποκαθιστά τις συνθήκες πρόσβασης της τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου. Εξίσου ιδιαιτέρως θετική εκτιμάται ότι είναι και η απόφαση περιορισμού του ποσοστού του ΤΧΣ σε μειοψηφικό ποσοστό (non-blocking minority) καθώς μόνο με αυτή τη συνθήκη εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί η στήριξη της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω ότι η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης ορισμένων αδυναμιών στα μεγέθη του ιδρύματος. Σημεία που έχουν επισημανθεί σε επιτόπιους εποπτικούς ελέγχους και τα οποία αντανακλούν σε ζητήματα ποιότητας ενεργητικού, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ανάκαμψης των αποτελεσμάτων της τράπεζας σε διατηρήσιμη βάση. Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση κεφαλαίου που προγραμματίζει η Τράπεζα Πειραιώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου» σημείωσε.

Νωρίτερα και ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου σημείωσε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σηματοδοτεί την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.