Στουρνάρας: Χωρίς τη βιωσιμότητα του χρέους δεν πάμε πουθενά

Στουρνάρας: Χωρίς τη βιωσιμότητα του χρέους δεν πάμε πουθενά
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που γίνεται στο Ευρωπαικό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμένει στην προληπτική πιστωτική γραμμή ο επικεφαλής της ΤτΕ. «Να ανταλλάξουμε τα υψηλά πλεονάσματα με νέες ιδιωτικοποιήσεις».

Εγινε τεράστια πρόοδος στην οικονομία από την αρχή της κρίσης, πιθανά η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και αποτέλεσμα η οικονομία έγινε περισσότερο εξωστρεφείς, εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

Θύμισε ωστόσο ότι η απώλεια του 25% του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της ανεργίας, το brain drain αλλά και τη συγκέντρωση μεγάλου μεγέθους κόκκινων δανείων. Παράλληλα τόνισε ότι το νούμερο ένα θέμα είναι το χρέος. Πρέπει το συντομότερο δυνατό και όσο πιο καθαρά το Eurogroup να προχωρήσει ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. «Χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά», τόνισε.

Όπως είπε χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους με επεκτάσεις λήξεων και επίσης με αρκετή καθαρότητα. Αν υπάρχουν πολλά εάν το μήνυμα δεν θα είναι καθαρό και οι αγορές δεν θα το δουν θετικά. Πρέπει τόσο η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να πειστούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και να το δηλώσουν.

Να μην γυρίσουμε πίσω

Δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα, θα είναι «θάνατος», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ομαλή επιστροφή στις αγορές με «έξυπνη στρατηγική». Η κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει μαξιλάρι ρευστότητας. Η ΤτΕ ως ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την προληπτική γραμμή γιατί μπορεί να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να διατηρήσει το waiver για τις τράπεζες.

Μιλώντας για τα ρίσκα σημείωσε ότι το 2018 είδαμε μια αναστροφή στη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Αναφέρθηκε στις ιταλικές εκλογές, το προσφυγικό αλλά και το θέμα του Brexit.

Τι χρειάζεται

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τοξική πολιτική σκηνή, αλλά συναίνεση γιατί τώρα είμαστε στην αρχή του δρόμου. Απαιτούνται επενδύσεις γιατί υπάρχει τεράστιο κενό. Χρειάζεται να σταματήσει η κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Εκανε αναφορά στην ανάγκη για σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές αλλά και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «κράτος δικαίου» και καλύτεροι θεσμοί που θα δρουν ανεξάρτητα.

Ανταλλαγή πλεονασμάτων με ιδιωτικοποιήσεις

Εθελοντικά παραδώσαμε μέρος της ανεξαρτησίας μας στην Ευρώπη και την ΕΚΤ. Θα υπάρχει εποπτεία μέχρι να επιστρέψουμε το 75% των δανείων που λάβαμε. Θα υπάρξει ισχυρή εποπτεία, αλλά δεν το θεωρώ ως πρόβλημα. Μάθαμε από την κρίση και δεν περιμένω ότι θα γυρίσουμε προς τα πίσω.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τόνισε ότι είναι υψηλό μέγεθος. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε μια συμφωνία για μικρότερα πλεονάσματα, στο 2%, ώστε το περιθώριο να δοθεί για μείωση φόρων και εισφορών και ως αντάλλαγμα η χώρα να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα σκάνδαλα

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου των Financial Times (UK), Τόνι Μπάρμπερ (Tony Barber), σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως οι καταγγελίες των τριών μαρτύρων είναι ψευδείς.

Διερωτήθηκε αν έχει κάποιος αποδείξεις που να τεκμηριώνουν αυτές τις καταγγελίες, δεδομένου ιδίως ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι δημόσιες. «Κάνω έκκληση, πάνω από τρεις εβδομάδες τώρα, να μου δείξει κάποιος την απόφασή μου ή την απόφαση οποιουδήποτε άλλου (για αυτή την υπόθεση). Είναι απαίσιο για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς αποδείξεις (…) ΄Ολα είναι ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων (…) Λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο προστατευόμενοι ήταν (…) δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρά τους για να πουν τέτοια ψέματα (…) Είναι πολύ απλό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, αυτά τα πράγματα δεν συνέβησαν».

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.