Στουρνάρας: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων»

Στουρνάρας: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων»

«Νέο δάνειο από τους πιστωτές δεν σημαίνει και νέο Μνημόνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου «στον ενικό». «Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη διόρθωση της ύφεσης. Υπάρχει όμως μία χρονική υστέρηση της βελτίωσης των αριθμών μέχρι την στιγμή που ο κόσμος θα το αισθανθεί αυτό στην τσέπη του. Σήμερα όμως έχουμε φύγει από την διακεκαυμένη ζώνη της εξόδου από το ευρώ και της χρεωκοπίας» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Διευκρίνισε ότι πιθανό νέο δάνειο από τους δανειστές δεν σημαίνει και νέο μνημόνιο. «Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεωκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο μνημόνιο. Και άλλες χώρες δανείστηκαν δεν σημαίνει ότι είναι υπό την εποπτεία των δανειστών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι είναι καλύτερα η χώρα να πάει σε έναν μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του χρέους της με χαμηλότερο επιτόκιο.

Διαβάστε ακόμη: Επιπλέον φόροι 2,16 δισ. ευρώ από… παλιά μέτρα

Ειδικότερα για το πρωτογενές πλεόνασμα ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι έχει υπολογιστεί με βάση τις αυστηρότερες προϋποθέσεις. «Τα 340 εκατ. πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλώς πλασματικό νούμερο αλλά είναι υποεκτιμημένο με βάση τα πραγματικά δεδομένα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ακόμη πως έχουν ζητηθεί από τρία think tanks μελέτη και σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. «Η ανάπτυξη που θέλουμε τώρα θα στηριχθεί σε εξαγωγές, σε κλάδους εξωστρεφείς. Μπορεί να είναι η βιομηχανία τροφίμων, η υγεία, έχουμε δυνατότητες στην ενέργεια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες, είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων. «Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Από εκεί και πέρα εάν δεν γυρίσουν στις τράπεζες καταθέσεις, οι χορηγήσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Δηλαδή δεν αρκούν τα λεφτά που πήγαν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση, που “βούλωσε” τρύπες».

Για την επιβάρυνση στα ακίνητα ανέφερε πως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει φορολογία στα ακίνητα. Στην Ελλάδα η φορολογία ήταν μικρή και πλέον θέλουμε να «απλώσουμε» την επιβάρυνση. Το 2014 θέλουμε να εισπράξουμε 2,9 δισ. ευρώ από τον φόρο ακινήτων, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως από του χρόνου θα καταργήσουμε τα τεκμήρια και θα έχουμε περιουσιολόγιο.

Σταϊκούρας: «Στα 340 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013»