Στουρνάρας: «Επισφαλής ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών»

Στουρνάρας: «Επισφαλής ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών»

Η παρούσα οικονομική συγκυρία δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στις τιμές των ακινήτων, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Επισφαλή χαρακτηρίζει στην παρούσα οικονομική συγκυρία τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στο εν λόγω έγγραφο ο υπουργός σημειώνει ότι «στην παρούσα οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της xώρας με σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων, ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών είναι τουλάχιστον επισφαλής».

Όπως επισημαίνει, «η έλλειψη κινητικότητας στην αγορά ακινήτων με συνέπεια να μην υπάρχει ικανοποιητικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα αγοραπωλησιών, όπως σε κανονικές συνθήκες της αγοράς, όπου οι τιμές διέπονται από τον κανόνα της αγοράς και της ζήτησης, δεν επιτρέπει την προσέγγιση των πραγματικών αξιών των ακινήτων και τον προσδιορισμό νέων, περισσότερο αξιόπιστων, αντικειμενικών αξιών».

Διαβάστε ακόμη: Πλειστηριασμοί: Ρύθμιση με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας

Με βάση αυτά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εξετασθεί το θέμα της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα, καθώς και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους».

Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, με την οποία καλούσε τον υπουργό να εξηγήσει γιατί ο επαναπροσδιορισμός και η σύγκλιση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι ο φόρος υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν πια καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς η αγορά ακινήτων έχει πλήρως καταρρεύσει. Αποτέλεσμα είναι, όπως έχει επισημάνει, να τιμωρούνται για μια ακόμη φορά οι πολίτες που κατάφεραν με διαφανή τρόπο και με φορολογημένα εισοδήματα να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή