Στουρνάρας: Γιατί η ΕΚΤ είναι σε πιο δύσκολη θέση από τη Fed – Πότε θα γίνει η πρώτη μείωση επιτοκίων

Στουρνάρας: Γιατί η ΕΚΤ είναι σε πιο δύσκολη θέση από τη Fed – Πότε θα γίνει η πρώτη μείωση επιτοκίων
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας (Α) συμμετέχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Βερέμη “20ος αιώνας - Μία ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμα”, Αθήνα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από τη Fed.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο.

«Η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από τη Fed», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον κατακερματισμό του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης και στην «κληρονομιά» της κρίσης δημόσιου χρέους.

Όσο αφορά στη νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάνας τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών βημάτων των 25 μονάδων βάσης, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τις επιτοκιακές μειώσεις τον Ιούνιο – αλλά όχι αργότερα, λέγοντας ότι «ο ρεαλισμός και οι σταδιακές κινήσεις πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ορίζουν τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για να αρχίσει η στροφή της ιστορικής περιόδου νομισματικής σύσφιγξης. Παρότι μια μειοψηφία θέλει η χαλάρωση να ξεκινήσει νωρίτερα, οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Στουρνάρας από το Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να είναι κοντά στο στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο. «Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, γεγονός που υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: