Στουρνάρας: Πρώτα τα stress tests και μετά το «κούρεμα» του χρέους

Στουρνάρας: Πρώτα τα stress tests και μετά το «κούρεμα» του χρέους

Στα δημοσιεύματα των «Financial Times» και την κρισιμότητα της περιόδου 2011-2012 αναφέρθηκε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Στην κρισιμότητα, όπως είπε, της περιόδου 2011-2012 και τα σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που ανέδειξε το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα».

Ο υπουργός αντιπαρέθεσε την ανοδική πορεία που έχει ακολουθήσει η ελληνική οικονομία στο διάστημα από το 2012 μέχρι σήμερα, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, λέγοντας ότι αυτή ανήλθε σε 19,4% του ΑΕΠ και ότι δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο.

Πρόσθεσε δε, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος, ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

«Έθεσα στο Eurogroup το ζήτημα της αναληφθείσας δέσμευσής του, τού Νοεμβρίου 2012. Η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπει ότι, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και οι λοιπές υποχρεώσεις του Προγράμματος εκπληρώνονται, τότε οι εταίροι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ελαφρύνουν περισσότερο το δημόσιο χρέος», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά και από την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, επισημαίνοντας ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013- σε σύγκριση με το μηδενικό πλεόνασμα που ήταν ο στόχος- έχει ήδη επιτευχθεί πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020.

Όπως είπε ο υπουργός, οι κινήσεις των εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν μετά τη διενέργεια των stress tests των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, και εκτός από τη θετική επίπτωσή τους στα δημόσια οικονομικά και την οικονομία, θα έχουν και μείζον συμβολικό χαρακτήρα όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ύφεση 1,1% για την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2014

Έτσι σώθηκε το ευρώ: Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μυστικό «Σχέδιο Ζ»