Στουρνάρας: «Η τρόικα δεν ζητάει νέα μέτρα»

Στουρνάρας: «Η τρόικα δεν ζητάει νέα μέτρα»

«Η σκληρή διαπραγμάτευση είναι συνεχής» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Για συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι αναμενόμενο, γιατί βρισκόμαστε προς το τέλος του προγράμματος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» ανέφερε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς αν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέα μέτρα, απάντησε αρνητικά.

«Δεν ζητούν νέα μέτρα. Όχι. Διαπραγματευόμαστε» είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας.

Διαβάστε ακόμη:  Ούτε το ΔΝΤ δεν ξέρει πότε επιστρέφει η τρόικα

Στο στόχαστρο της Alpha Bank η τρόικα
Έντονη κριτική στη στάση της τρόικας, ασκεί η Alpha Bank, με αφορμή την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Δύο από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία το 2013 ήταν η απόλυτα επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και η πολύ καλύτερη από ό,τι είχε προγραμματιστεί εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2013, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση (ΓΚ) ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ήδη από το 2013. Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις και το επιπλέον γεγονός ότι η πτώση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη το 2013 και, πιθανότατα, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη το 2014, από ό,τι προβλέπει η Τρόικα, δημιουργούνται ουσιαστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τις νέες καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή των συμφωνημένων δόσεων για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Το βέβαιο είναι ότι οι νέες μεγάλες αυτές καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία αναστύλωσης της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εμποδίζουν την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Alpha Bank: «Η Ελλάδα προχωράει σε πείσμα του “δεν βγαίνει”»

«Σε τελευταία ανάλυση, οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2014 και δημιουργίας εκ του μη όντος χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορεί να αποφευχθούν αν η Ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει. Η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει παρά την ασφυκτική πίεση που ασκείται σε μόνιμη βάση από την Τρόικα που δεν της έχει επιτρέψει έως σήμερα να λειτουργήσει με φυσιολογικά επίπεδα ρευστότητας ή σε ένα φυσιολογικό οικονομικό κλίμα. Οι Προϋπολογισμοί τόσο 2012 όσο και 2013 εκτελέστηκαν πολύ καλύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της Τρόικας και παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις και αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν σε μόνιμη βάση πριν την καταβολή των δόσεων. Οι προϋπολογισμοί αυτοί εκτελέστηκαν σωστά διότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των “σκληρών” προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί από την Τρόικα. Για ποιο λόγο, επομένως, καθυστερεί σε μόνιμη βάση η καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης;» αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.