Στους τεχνοκράτες του Euroworking Group το αίτημα χαλάρωσης των δημοσιονομικών εξαιτίας του κορωνοϊού

Στους τεχνοκράτες του Euroworking Group το αίτημα χαλάρωσης των δημοσιονομικών εξαιτίας του κορωνοϊού
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Eurogroup δεν έλαβε ακόμη απόφαση. Διπλό ελληνικό αίτημα για εξαίρεση των δαπανών για την επιδημία και το μεταναστευτικό.

Στα χέρια του Euroworking Group πέρασε η διαδικασία πιθανής χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας ούτως ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Το χθεσινό έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ζήτησε από τους τεχνοκράτες του EWG να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ανάλυση των δεδομένων, ούτως ώστε να δοθεί το πράσινο φως ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου υπάρχει η δέσμευση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Εφόσον ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, τότε η Σύνοδος του Eurogroup στις 16 Μαρτίου αναμένεται να τις εγκρίνει.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την πρόβλεψή του για σενάρια επιπτώσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδας της τάξης του 0,3%, 0,7% ή και ακόμα μεγαλύτερων αν το φαινόμενο ενταθεί. Τα συνοδεύει με την πεποίθηση ότι πλέον οι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν, αλλά και δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα λιτότητας που θα ανακόψουν την ανάκαμψη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ζητά επίσης την εξαίρεση των δαπανών από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για το προσφυγικό, ενώ όσον αφορά τον κορωνοϊό επιμένει στην άποψη ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι ανά κράτος.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, ετοιμάζεται ήδη να ζητήσει εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας για να αποδεσμεύσει συνολικά 5 δισ. ευρώ.

Μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανήγγειλε πως θα συζητηθεί η ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας για την αντιμετώπιση «ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης». Επισήμανε ωστόσο πως εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών – μελών.

Εξήγησε πως πρόκειται  για ρήτρα που επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από τον στόχο διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα”.