Στους τρεις καλύτερους προορισμούς του κόσμου για κρουαζιέρα η Ελλάδα

Στους τρεις καλύτερους προορισμούς του κόσμου για κρουαζιέρα η Ελλάδα

Τον απολογισμό για τον κλάδο της κρουαζιέρας έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Celestial Cruise, Κυριάκος Αναστασιάδης.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, παρά τις όποιες δυσκολίες, εξακολουθούν να δίνουν οι ξένοι επισκέπτες κρουαζιέρας, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική έχουν δημιουργήσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, που παραμένει στους τοπ 3 παγκόσμιους προορισμούς.

Αυτό τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας κρουαζιέρας Celestial Cruise και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Eυρώπης, Κυριάκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας στον πολυχώρο Κάπα 8 point στην Αθήνα μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας, τον απολογισμό του 2015 και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Έκπληξη φέρεται να αποτελεί για την celestial, η αγορά της Τουρκίας, καθώς περισσότεροι από 20.000 Τούρκοι επιβάτες θέλησαν να επισκεφθούν εφέτος ελληνικούς προορισμούς, παρουσιάζοντας αύξηση 135%.

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης στην ομιλία του αναφορικά με το μεταναστευτικό και τις εικόνες που προβάλλονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, παγκοσμίως, είπε ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του τουρισμού, ωστόσο πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο αναμένεται να «παίξει» ο χειρισμός της όλης υπόθεσης από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά νησιά, ενώ για σύσταση Εθνικού Φορέα Κρουαζιέρας που είχε προταθεί εδώ και καιρό προς τα αρμόδια υπουργεία και από τη διεθνή ένωση κρουαζιέρας (clia Eυρώπης), τόνισε ότι είναι ένα γεγονός που εξακολουθεί να παραμένει στα «χαρτιά».

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, που οδηγούν τα πλοία της Celestyal Cruises προς το Λαύριο στο οποίο έχει στόχο να επενδύσει, εφόσον κερδίσει και το διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη του λιμανιού, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο αντιπρόεδρος πωλήσεων της εταιρείας, Πυθαγόρας Νάγος, αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 20% στη διακίνηση επιβατών σε σχέση με το 2014. Τόνισε ότι η εταιρεία μετέφερε με τα κρουαζιερόπλοιά της συνολικά 129.731 επιβάτες που αντιστοιχούν σε 516.000 διανυκτερεύσεις ξένων επιβατών. Πρόσθεσε, επίσης ότι «υπήρξε μία σημαντική άνοδος σε όλες τις αγορές μας, όπως στη Βόρεια +13% και Νότια Αμερική, +17%, την Ευρώπη +25%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των επιβατών από την Τουρκία +135%». Συμπλήρωσε ότι εφέτος 10.500 Ελληνες επέλεξαν τα κρουαζιερόπλοια της celestial cruise, για να επισκεφθούν ελληνικούς και ξένους προορισμούς και πρόσθεσε ότι η εταιρεία το 2016 θα βάλει στο πρόγραμμά της και νέες προσεγγίσεις με το νέο της κρουαζιερόπλοιο το Celestyal Nefeli.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τρίτη χρονιά δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Κούβα με την Cuba Cruise, που πλέον επεκτείνεται για τέσσερις εβδομάδες και απολαμβάνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιβατών από την αγορά της Αμερικής και του Καναδά.

Ο αντιπρόεδρος επιχειρήσεων της εταιρείας πλοίαρχος, Γιώργος Κουμπενάς, είπε ότι στα πλαίσια στήριξης της ελληνικής οικονομίας η celestial προχώρησε στην αναβάθμιση των κρουαζιεροπλοίων της εταιρείας σε ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες στο Πέραμα και στις οποίες δαπανήθηκαν συνολικά 20 εκατ. ευρώ για το 2015. Πρόσθεσε, επίσης ότι δαπανήθηκαν 3,3 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση, ενώ όλες οι τροφοδοσίες των πλοίων έγιναν από Έλληνες προμηθευτές. Η δε συνολική εκτιμώμενη συμβολή της εταιρείας στην εθνική οικονομία ανήλθε συνολικά στα 110 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Κουμπενάς. Στη συνέχεια, μίλησε για τη συνολική συνεισφορά της Celestyal Cruises, καθώς πραγματοποίησε συνολικά 977 προσεγγίσεις στα ελληνικά λιμάνια (ποσοστό 25% επί συνόλου 4.162 προσεγγίσεων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ