ΕΚΤ: Στραμμένα τα φώτα στον «Σούπερ Μάριο»

ΕΚΤ: Στραμμένα τα φώτα στον «Σούπερ Μάριο»

Το μότο «τα μη νέα είναι καλά νέα» θα ακολουθήσει ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ.

Με αγωνία περιμένουν οι αναλυτές τη σημερινή συνέντευξη τύπου του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Οι συζητήσεις για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση της Ευρωζώνης συνεχίζονται, με την Γερμανία να κρατάει πιο σκληρή στάση σε κάθε σκέψη για «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής και της στρατηγικής λιτότητας στην ΕΕ. Η όλη κατάσταση θυμίζει «ισορροπία τρόμου», καθώς ο κ. Ντράγκι καλείται να κινηθεί σε μία δύσκολη ισορροπία. Από την μια να διαβεβαιώσει ότι η οικονομία βαίνει στο σωστό δρόμο, από την άλλη να καθησυχάσει τις αγορές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βεβιασμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής .

Κρύβει λοιπόν κάποιους άσους στο μανίκι του ο γνωστός και ως «σούπερ Μάριο» της ευρωπαϊκής οικονομίας; Oι οικονομικοί αναλυτές από την HSBC και την Standard Chartered εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να νιώσει αρκετά σίγουρη ώστε να μην ανακοινώσει κάποια νέα εργαλεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα να βοηθήσουν την κατάσταση «εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Fed: Αμετάβλητη η χαλαρή νομισματική της πολιτική 

«Ο κόσμος είναι λίγο πιο αισιόδοξος για το δεύτερο εξάμηνο» εξηγεί και η Τζάνετ Χένρι της HSBC και συμπληρώνει: «Η ΕΚΤ αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να κάνει περισσότερα, εάν και όποτε χρειαστεί, αλλά προς το παρόν, το βασικό σενάριο είναι πως θα υπάρξει κάποια ανάπτυξη προς τα τέλη του έτους».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στο 0,5%. Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45 και 45 λεπτά αργότερα θα ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.