Στροφή 180 μοιρών της JP Morgan για τα κρυπτονομίσματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πριν από τέσσερα χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Jamie Dimon τα αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας, κουνώντας το χαρτί της απόλυσης σε όποιον από τα στελέχη της τράπεζας τολμούσε να ασχοληθεί και να επενδύσει σε αυτή την «απάτη» ή «φούσκα της τουλίπας», όπως έλεγε.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά. Η JP Morgan είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν πρόσβαση στην αγορά των crypto για τους εύπορους πελάτες της ενώ παράλληλα δημοσιεύει εκθέσεις και ερευνά για τα εν λόγω ψηφιακά assets.

Και τα πράγματα εξακολουθούν να αλλάζουν: Πλέον, σύμφωνα με το Business Insider, η JP Morgan έχει γίνει η πρώτη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που έχει δώσει το «πράσινο φως» στους οικονομικούς της συμβούλους να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτογράφησης σε όλους τους πελάτες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Η τράπεζα, η οποία έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να δώσει ώθηση στα τμήματα διαχείρισης πλούτου που διατηρεί ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέφερε σε πελάτες της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μπορούν πλέον να διεκπεραιώσουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα (πέντε προϊόντα, τέσσερα από την Grayscale Investments και ένα από το Osprey Fund, από τις 19 Ιουλίου). Προς το παρόν, ωστόσο, οι σύμβουλοι της JPMorgan μπορούν να εκτελούν μόνο «ανεπιθύμητες» συναλλαγές κρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να προτείνουν προϊόντα, αλλά επιτρέπεται να αγοράζουν ή να πωλούν για λογαριασμό ενός πελάτη.

Ωστόσο, εάν αρκετοί πελάτες αρχίζουν να αναβάλουν τις αποφάσεις, μάλλον αυτό θα αλλάξει.

Τα funds που ενέκρινε η JPMorgan περιλαμβάνουν τα Grayscale’s Bitcoin Trust, Bitcoin Cash Trust, Ethereum Trust και Ethereum Classic, καθώς και τα Bitcoin Trust της Osprey Funds.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πιο πρόσφατη προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων εσόδων από προμήθειες για την τράπεζα της οποίας οι καταθέσεις έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ, παρότι η αγορά δανείων παραμένει στάσιμη, περνά μέσα από μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που ο Jamie Dimon αγαπά να μισεί…

Αλλά τι σημασία έχει; Οι προμήθειες να μπαίνουν στο ταμείο…