Στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επεδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ, παρόλο που εξετάζει νέους τρόπους για να συνεργασθεί με τη Ρωσία. Παράλληλα διαβεβαίωσε σήμερα πως η χώρα του παραμένει «ο μεγαλύτερος σύμμαχος» της Ευρώπης, μια «απαρασάλευτη» δέσμευση που είχε σκοπό να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν αποπροσανατολιστεί από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος μου ζήτησε να είμαι εδώ σήμερα (…) για να μεταδώσω το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ και πως θα είμαστε απαρασάλευτοι στη δέσμευσή μας προς την Ατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Πενς, στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του παγκόσμιου διπλωματικο-στρατιωτικού θεσμού.

«Θα είμαστε πάντα ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας», διαβεβαίωσε ο Μάικ Πενς, υπενθυμίζοντας τις κοινές αξίες της «δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου» που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Δυτικούς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του στο τουίτερ που ο αντιπρόεδρος δεν είπε «ούτε μία λέξη για την ΕΕ», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν εκθειάσει το Brexit και μοιάζει να επιθυμεί έναν κλονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Πενς επανέλαβε εκ νέου σθεναρά τις αμερικανικές απαιτήσεις για μια πιο σημαντική οικονομική δέσμευση των εταίρων του στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να απειλεί ότι θα μειώσει τη δέσμευση της χώρας του. «Η ευρωπαϊκή άμυνα διεκδικεί τόσο τη δική μας δέσμευση όσο και τη δική σας (…) και η υπόσχεση να μοιραστούμε το βάρος δεν έχει εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε, «ο πρόεδρος Τραμπ περιμένει από τους συμμάχους του να τηρήσουν τον λόγο τους. Έχει έρθει ο καιρός να γίνουν περισσότερα».

Ο Πενς τάχθηκε επίσης υπέρ της σθεναρότητας απέναντι στη Ρωσία, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αποσταθεροποίησε τους εταίρους του με τη θορυβώδη επιθυμία του για μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα. Η Ουάσινγκτον μετρίασε στη συνέχεια αυτή την ορμή στον απόηχο της παραίτησης του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε πει ψέματα σχετικά με τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν παραδέχθηκε εξάλλου την Παρασκευή (χθες) πως ο Τραμπ «αντιφάσκει μερικές φορές» και πως πρέπει στο εξής να δίνεται σημασία «σε αυτό κάνει ο πρόεδρος παρά στο τι λέει».