Στροφή στην Ευρώπη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες;

Στροφή στην Ευρώπη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες;

Η ExxonMobil κάνει την έκπληξη και επενδύει 1 δισ. δολάρια σε βελγικό διυλιστήριο.

του Τζέφρι Σμιθ

Η ExxonMobil πρόκειται να επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο διυλιστήριό της στην Αμβέρσα του Βελγίου, σε μία προσπάθεια να παράγει καθαρότερα και πολυτιμότερα προϊόντα σε ένα από τα παλαιότερα εργοστάσιά της.

Η επένδυση προκαλεί έκπληξη, επειδή οι πετρελαϊκές εταιρείες κλείνουν τις λειτουργίες διύλισης στην Ευρώπη τη μία μετά την άλλη, όσο πιο γρήγορα μπορούν, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη χρόνια χαμηλή ζήτηση που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης, στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που έχουν αυξήσει τα ενεργειακά κόστη και, πάνω απ’ όλα, στη δημιουργία μιας τεράστιας υπερ-προσφοράς, καθώς ολοένα και περισσότερα διυλιστήρια έχουν χτιστεί κοντύτερα στις αναδυόμενες αγορές που υπηρετούν.

Προκαλεί επίσης έκπληξη επειδή η ExxonMobil περιορίζει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη. Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι ήθελε να πουλήσει 200 πρατήρια βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναζητούσε τρόπο να ξεφορτωθεί το δίκτυο πρατηρίων βενζίνης στη Γερμανία.

Η Exxon δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ανακοινώσεις στο μέλλον, σημειώνοντας ότι το εν λόγω έργο «είναι το πρώτο από μια σειρά έργων που αξιολογούνται για την περαιτέρω ισχυροποίηση στρατηγικών διυλιστηρίων στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία ένα γεμάτο προκλήσεις βιομηχανικό περιβάλλον».

Το ντίζελ, ιδιαίτερα, είναι ένα προϊόν για το οποίο η ζήτηση είναι ακόμα ισχυρή, εξαιτίας της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρ. Ένωσης που προωθεί τη χρήση του έναντι της βενζίνης -βάσει ερευνών που πλέον έχουν εν πολλοίς διαψευσθεί- σύμφωνα με τις οποίες το ντίζελ κατά την καύση του παράγει λιγότερα αέρια που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Τα επενδυτικά σχέδια της Exxon συνιστούν εν μέρει και μια προσπάθεια να «προλάβει» εξελίξεις σε επίπεδο Ευρ. Ένωσης. Το μπλοκ των 28 χωρών σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους κανόνες ποιότητας του πετρελαϊκού καυσίμου πλοίων, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη την πώληση του υπάρχοντος πετρελαίου για πλοία από το διυλιστήριο της Αμβέρσας.

Η Exxon είναι η δεύτερη πετρελαϊκή εταιρεία που ανακοινώνει μεγάλες επενδύσεις στην Αμβέρσα, μια παραδοσιακή πύλη προς τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Η γαλλική Total προέβη σε μια παρεμφερή ανακοίνωση τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη:

40 κολοσσοί για τον ελληνικό «μαύρο» χρυσό

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;