Στροφή…στο ρεαλισμό, με τα ίδια μέτρα

Στροφή…στο ρεαλισμό, με τα ίδια μέτρα

Που βάζει «νερό στο κρασί της» η κυβέρνηση – Τα πιο «εύκολα» μέτρα στο πολυνομοσχέδιο.

Με…αναβολή της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, η κυβέρνηση επιχειρεί να «βάλει νερό στο κρασί της», ώστε να προλάβει να κλείσει την ενδιάμεση συμφωνία στις επόμενες ημέρες. Ακόμη και εάν αυτά τα δύο μέτρα δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο-σκούπα, που ετοιμάζεται από χθες, δίνουν το στίγμα των υποχωρήσεων που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης, αναμένεται να εισαχθούν σχετικά ανώδυνα μέτρα, όπως η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, η δημοπράτηση των αδειών των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο φόρος επί των διαφημίσεων, καθώς και μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, όπως η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ, αλλά και η λοταρία με τις αποδείξεις.

Περίπατο φαίνεται πως πάει η ιδέα για τους καλωδιωμένους τουρίστες, νοικοκυρές, φοιτητές, που θα κυνηγούσαν όσους δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα νέα «κουτσουρεμένα» κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Τα επώδυνα μέτρα, όπως οι συντελεστές του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν αγγίζονται προς στιγμής, ωστόσο, αναμένεται να αποδειχθεί στην πράξη εάν οι δανειστές κρίνουν ικανοποιητικές αυτές τις παρεμβάσεις, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ είναι οι ίδιες με εκείνες της λίστας Βαρουφάκη, που εξακολουθούν να κρίνονται ανεπαρκείς από τους θεσμούς.

Το σίγουρο είναι ότι εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, καθώς και εάν αυτή η συμφωνία κριθεί ως «επώδυνη», τότε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η συμφωνία θα τεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία, με τη μορφή δημοψηφίσματος.

Ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν για το κατά πόσο ο χρόνος επαρκεί για να κλείσει η ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές Μαΐου, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ή αν τελικά θα φθάσουμε στο τέλος Ιουνίου, όπως εκτιμούν οι δανειστές….