«Στροφή» των Ελλήνων στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ

«Στροφή» των Ελλήνων στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ

Η εξοικονόμηση χρόνου, online προσφορές και μεγαλύτερη ποικιλία «κερδίζουν» τους αγοραστές.

Στις αγορές μέσω των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στρέφονται οι Έλληνες καταναλωτές. Βασικός λόγος είναι η εξοικονόμηση χρόνου και ακολουθούν η ύπαρξη online προσφορών με χαμηλές τιμές και η ποικιλία προϊόντων που μπορεί να μην διατίθενται σε συνοικιακά σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Convert Group eBusiness Consulting, εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, η αξία των αγορών καταναλωτικών αγαθών από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ θα φτάσει το 2015 τα 28 εκατ. ευρώ ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 383 εκατ. ευρώ.

Εκτιμώντας ότι ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2020 θα ανέλθει σε 10,5 δισ. ευρώ, τότε οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ θα αποτελούν το 3,6% του συνόλου του κλάδου και το 2,9% επί της συνολικής αξίας αγαθών και υπηρεσιών που θα αγοράζουν οι Έλληνες από το ίντερνετ, αναφέρει η Convert Group eBusiness Consulting.

«Οι προβλέψεις αυτές πιθανά να είναι και μετριοπαθείς» αναφέρει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Convert Group, Παναγιώτης Γκεζερλής και συνεχίζει: «Στην Αγγλία το 5% των αγορών από σούπερ μάρκετ γίνεται ήδη μέσω ίντερνετ και έχουμε διαπιστώσει σε πολλούς κλάδους ότι οι τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο έρχονται στην Ελλάδα με καθυστέρηση πέντε ετών».

Όσον αφορά στον προσδιορισμό της αξίας των online αγορών, σύμφωνα με την Convert Group eBusiness Consulting, έχουν ληφθεί υπ’ όψη οι εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, τον μεγαλύτερο τζίρο σταδιακά θα δημιουργήσουν οι μεγάλες αλυσίδες (AB Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Carrefour Μαρινόπουλος, LIDL, Μασούτης, κτλ) ενώ ακολουθούν αμιγώς ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ όπως το welovesupermarket.grcaremarket.grmamashome.gr.

Οι μικρές παραδοσιακές αλυσίδες που συνήθως εστιάζουν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές θα έχουν μία σημαντική ευκαιρία να επεκτείνουν το δίκτυο πελατών τους και να παραδίδουν μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλη την επικράτεια. Τέλος την εικόνα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά πολυκαταστήματα όπως το you.gr, το z-mall.gr, κ.α. που έχουν εντάξει στα διαθέσιμα προς πώληση είδη τους προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως απορρυπαντικά, πάνες, καθαριστικά, κ.ά.

Σύμφωνα με την Convert Group eBusiness Consulting, ένας κλάδος που έχει αρκετά κοινά με τον κλάδο των online σούπερ μάρκετ, είναι αυτός των online φαρμακείων. Ήδη το 2014 ο τζίρος που έκαναν τα online φαρμακεία στην Ελλάδα πλησίασε τα 80 εκατ. ευρώ ενώ πριν δύο χρόνια ήταν μόλις 10 εκατ. ευρώ. Αυτό το στοιχεία αποδεικνύει πόσο γρήγορα οι Έλληνες υιοθετούν τις ηλεκτρονικές αγορές σε είδη καθημερινής φροντίδας, περιποίησης και συμπληρωμάτων διατροφής.