Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση

Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Οι ενστάσεις των δανειστών, οι σκληρές προτάσεις του ΔΝΤ και οι συζητήσεις διαρκείας.

Το EWG και ο ESM, μπορεί να ενέκριναν τα 1,7 δισ. ευρώ, που εκκρεμούσαν από τα 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης, ωστόσο, η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η διαδικασία αναμένεται πολύμηνη.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν φαίνονται-προς το παρόν τουλάχιστον- διατεθειμένοι να δείξουν διάθεση υποχωρητικότητας και με το καλημέρα έθεσαν ακόμη και θέμα Προϋπολογισμού 2017, την ώρα που το δημοσιονομικό δεν θεωρείτο από τα κύρια θέματα αυτής της αξιολόγησης.
Αν και κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2017, ωστόσο, οι προβληματισμοί που έθεσε το κουαρτέτο δείχνουν τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν ακόμη την εκτέλεση του προγράμματος.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι δανειστές έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση επί τα χείρω του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 από τη Eurostat στο 0,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,7%, με το υπουργείο Οικονομικών να καθησυχάζει μιλώντας για «μαξιλάρια», όμως είναι κοινή πεποίθηση πως θα υπάρξει επίπτωση και στο φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται το μέγεθός της.

Η δεύτερη ένσταση των δανειστών αφορά στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς οι συμφωνημένες από πέρυσι περικοπές αμυντικών δαπανών, ύψους 400 εκατ. ευρώ, δεν έγιναν μέσα στο 2016, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται για το επόμενο έτος.

Τρίτη εστία προβληματισμού είναι η αναζήτηση των 900 εκατ. ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα οποία δεν έχουν ακόμη βρεθεί, με πηγές των δανειστών να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο πλάνο εξοικονόμησης των συγκεκριμένων πόρων.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την «τρύπα» στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τον ΟΑΕΕ να έχει εξαντλήσει ήδη το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, κατάσταση που οδηγεί τους δανειστές στο συμπέρασμα πως, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η αιμορραγία θα συνεχιστεί και το 2017.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, από τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ στη διετία 2017-2018.

Η δεξαμενή των περικοπών, για το ΔΝΤ τουλάχιστον είναι δεδομένη: περικοπές στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, όμως η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει την άρνησή της.
Εάν στα μέτωπα αυτά προστεθούν και τα διαρθρωτικά, με πρώτο στην ατζέντα τα εργασιακά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κουαρτέτο θα αναχωρήσει την Πέμπτη από την Αθήνα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ όταν επιστρέψει και πάλι στα μέσα Νοεμβρίου, οι συζητήσεις αναμένονται…διαρκείας.

Διαβάστε ακόμη:

«Λευκός καπνός» από τον ΕSM για τα 2,8 δισ. ευρώ