Suddeutsche Zeitung: Έκτακτη σύνοδος κορυφής εάν αποτύχει το Eurogroup της Πέμπτης

Suddeutsche Zeitung: Έκτακτη σύνοδος κορυφής εάν αποτύχει το Eurogroup της Πέμπτης

Ειδικό νόμο που θα περιορίζει την κίνηση κεφαλαίων θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την Ελλάδα να προχωρήσει στην ψήφιση ειδικού νόμου που θα περιορίζει την κίνηση κεφαλαίων, σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία προσθέτει πως εάν δεν υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης, θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή.

Εκεί θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε περίπτωση άρνησης της Ελλάδας να ακολουθήσει το αίτημα των εταίρων, η χώρα θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το MEGA, το Βερολίνο θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρχει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι το βάρος θα πέσει στη σύνοδο κορυφής, όπου είναι πιθανό να αναζητηθεί πολιτική λύση.

Μάλιστα μια πιθανή εκδοχή αυτής της λύσης είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο, ώστε μέχρι τότε να έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα ύψους 30-35 δισ. ευρώ διάρκειας τριών ετών.