Sunlight: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε ΗΠΑ και Ιταλία

Sunlight: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε ΗΠΑ και Ιταλία

Το assembly hub στην Ιταλία, η σκέψη για άνοιγμα θυγατρικής στην Αμερική και το «φλέρτ» με το ΧΑ.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία βρίσκεται η Sunlight, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, λόγω της πρόσφατης επένδυσης για τη δημιουργία ενός hub συναρμολόγησης μπαταριών στη γειτονική χώρα, το οποίο θα επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Sunlight, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Μπίλλης, εξήγησε πως η εν λόγω επένδυση κρίθηκε αναγκαία καθώς το εργοστάσιο στην περιοχή της Ξάνθης δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την άμεση εξυπηρέτηση των εργοστασίων κατασκευής περονοφόρων στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. «Με αυτή την κίνηση πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά στα εργοστάσια της δυτικής Ευρώπης και η παρουσία μας στην Ιταλία θα μας ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η υλοποίηση του hub αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Μάιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από την Ιταλία, στο «κάδρο» μπαίνουν για το 2018 ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, αγορές στις οποίες υπάρχουν τεράστιες προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη πως  αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του τζίρου της Sunlight στις πωλήσεις motive. Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας θυγατρικής στην Αμερική, ο κ. Μπίλλης απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει λέγοντας απλώς πως θα είναι έτοιμοι για σχετικές ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα.

Αναφορά έγινε και στο ελληνικό χρηματιστήριο και τη λειτουργία του ως χρήσιμου εργαλείου χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2017 πραγματοποιήθηκε η είσοδος της Sunlight στην αγορά ομολόγων του ΧΑ ,ύψους 50 εκατ ευρώ 5ετους διαρκείας, τα οποία υπερκαλύφθηκαν 2,5 φορές. Όπως επεσήμανε ο κ. Μπίλλης, πέρα από την οργανική κερδοφορία, η εταιρεία κατάφερε να βρει πρόσθετους πόρους που τις επιτρέπουν νέες επενδύσεις, τόσο για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου, καθώς επίσης  και για την επέκταση σε ξένες αγορές.

«Ο καθαρός δανεισμός έπεσε στα 67 εκατομμύρια ευρώ από 75 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι κάτι που σαν έννοια το έχουμε δουλέψει και μας αρέσει. Για φέτος δεν θα δοθεί μέρισμα στους μετόχους» τόνισε ο κ. Μπίλλης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στο ΧΑ.

Η Tesla, οι μπαταρίες λιθίου και η ηλεκτροκίνηση.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Tesla, διατήρησε τις επιφυλάξεις του και εκτίμησε πως η εν λόγω εταιρεία θα πάρει μια μικρή θέση στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, με τη μπαταρία λιθίου να μην τυγχάνει μεγάλης αποδοχής.

«Το κόστος και το πώς αυτό θα εξελιχθεί είναι ακόμα άγνωστο. Δεν είμαστε σίγουροι ότι σταδιακά θα μειώνεται, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει. Επίσης, δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της αυτονομίας» είπε και διευκρίνισε πως δεν επιθυμούν να αναπτυχθούν ως εταιρεία σε αυτό το κομμάτι και πως δεν έχουν κάποιο πλάνο στο κομμάτι των μπαταριών αυτοκινήτου. Παράλληλα, αποκάλυψε πως υπάρχει ερευνητική ομάδα της Sunlight η οποία σε σύμπραξη με Γερμανούς επιστήμονες «τρέχει» έρευνες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, μέσα από επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας €4,3 εκ. Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9εκ στοιχείων, καθιστώντας το εργοστάσιο της SUNLIGHT, το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών, από το οποίο το 98% της παραγωγής διοχετέυται στο εξωτερικό.

Στην 3η θέση παγκοσμίως στις μπαταρίες περονοφόρων

Μολονότι ελληνικών συμφερόντων, η Sunlight στην κατηγορία των μπαταριών για περονοφόρα κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως, ανεβαίνοντας αρκετά σκαλοπάτια από τη 12η θέση που βρισκόταν πριν από μια τριετία. Όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλης πρόκειται για βιομηχανικές μπαταρίες πρώτου επιπέδου, εκ των οποίων τα 2/3 της παραγωγής διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια ώρα οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες μόλυβδου πηγαίνουν στο εργοστάσιο στην Κομοτηνή για ανακύκλωση, με τον κ. Μπίλλη να επισημαίνει τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και να υπογραμμίζει πως όσες φορές και αν ανακυκλώσεις το μόλυβδο, αποδίδει το ίδιο, καθώς δεν χάνει καμία από την αρχική του αξία.

«Το 92% των πωλήσεων μας πάει σε 500 πελάτες σε 100 χώρες παγκοσμίως. Στη Sunlight κατασκευάζουμε μπαταρίες έλξης για τα περονοφόρα – είναι στην ουσία ο μεγαλύτερος κλάδος δραστηριότητας μας, μπαταρίες εφεδρικής χρήσης, μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας και καταναλωτικές μπαταρίες. Κατασκευάζουμε  μπαταρίες για υποβρύχια και για τορπίλες, ενώ αντιπροσωπεύουμε σε μια μεγάλη γεωγραφική βάση, από νότιο Αφρική μέχρι τη βόρεια Ευρώπη τις  μπαταρίες TOSHIBA».

Το σύνολο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρίας υποστηρίζεται από τους 820 εργαζόμενους της. Σημειώνεται ότι αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε κατά 74 άτομα το 2017 σε σχέση με το 2016 και σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία 4ετία. Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών  ανήλθε στα €194,5 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €22 εκ, ενισχυμένα κατά 28% , ενώ τα κέρδη προ φόρων στα €8,4 εκ. , έναντι €2,3 εκ. πέρυσι.

«Το μόνο που μας τρομάζει είναι η παγκόσμια οικονομία. Εάν πάνε όλα καλά, χωρίς ανατροπές, και το 2018 θα δούμε νέα ρεκόρ. Έχουμε αναμοχλεύσει  σημαντικά την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας 3 φορές τον δανεισμό μας και έχουμε πάρει την απόφαση να συνεχίσουμε τη διαδικασία οργανικής απομόχλευσης» κατέληξε.