Super Mario Run Review: Άξιζε που κράσαρε το App Store;

Super Mario Run Review: Άξιζε που κράσαρε το App Store;

Το παιχνίδι - φαινόμενο επέστρεψε. Εμείς το δοκιμάσαμε και σας λέμε την άποψη μας.

Του Γιώργου Αθανασιάδη

Ο αγαπημένος των απανταχού gamers, ο Super Mario, επέστρεψε, αυτή τη φορά στα iOS, αλλά δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους «φίλους» του.

Ας πιάσουμε την ιστορία, όμως, από την αρχή.  Η Nintendo είναι μια εταιρεία που πραγματικά κατάφερε να αντέξει στο χρόνο.

Η Ιαπωνική εταιρεία ιδρύθηκε το 1889 και αρχικά παρήγαγε χειροποίητες τράπουλες, αντιλήφτηκε όμως σύντομα τη μεγάλη αγορά που ανοιγόταν για  τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και έκανε ένα από τα πλέον πετυχημένα pivots στην ιστορία του επιχειρείν: 3 από τις 5 πιο πωληθείσες κονσόλες είναι άλλωστε δικές της.

Τα τελευταία όμως χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς οι τελευταίας γενιάς κονσόλες της δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα το αγοραστικό κοινό, που αναζητούσε διαρκώς κάτι νέο.

Pokemon Go

«Πιστή» στο επιχειρηματικό  της μοντέλο που θέλει να παράγει τόσο το hardware όσο και το software, η Nintendo έχει καταφέρει η πλειοψηφία των εσόδων της να προέρχονται από δικούς της τίτλους, όπως το Mario και το Pokemon, τα οποία και παράγει μόνον για δικές της κονσόλες.

Εδώ και πολύ καιρό, οι αναλυτές είχαν επισημάνει ότι με την άνοδο των smartphones, η εταιρεία θα έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, η ίδια όμως σιωπούσε ηχηρά, με μόνη εξαίρεση το Miitomo, ένα social game, το οποίο είχε μάλλον απογοητευτικές επιδόσεις.

Την απογοήτευση διαδέχτηκε η φοβερή επιτυχία του Pokemon Go, που εκτόξευσε τη μετοχή της Nintendo, καθώς οι αναλυτές θεώρησαν πως η εταιρία αναγεννάται.

Η επιτυχία, δυστυχώς, δε κράτησε για πολύ: σύντομα αποκαλύφθηκε πως η Nintendo δεν είχε συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, καθώς είχε απλώς εκχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα, και την ανάπτυξη του παιχνιδιού είχε εξ ολοκλήρου η Niantic.

Super Mario Run

Εδώ έρχεται το Super Mario Run, το πρώτο παιχνίδι που ανέπτυξε εξ ολοκλήρου η Nintendo για έξυπνες συσκευές, και το οποίο βασίζεται στον χαρακτήρα-ορόσημο της εταιρίας.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές: παρά την ασυνήθιστα υψηλή τιμή πώλησης των 10 USD, πολλοί μιλούν για 200M USD για την πρώτη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το ύψος των πωλήσεων για το Pokemon Go, ένα ρεκόρ που είναι φυσικά πολύ δύσκολο να σπάσει.

Είναι ξεκάθαρο πως τα mobile games αποτελούν πλέον στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία, με αναλυτές να περιμένουν πως το 50% των εσόδων της σε μερικά χρόνια από τώρα να έρχεται από εκεί.

Το ερώτημα είναι: μπορεί η εταιρεία να επιβιώσει σε αυτήν τη νέα εποχή, αν και καθυστερημένα αφιχθείσα;

Game review

Το παιχνίδι έγινε διαθέσιμο προς download μόλις χτες και σπεύσαμε να το δοκιμάσουμε. Χρηστικά είναι έξυπνα σχεδιασμένο απαιτώντας μόλις ένα tap και μόνο ένα χέρι για να παίξει κανείς. Τα γραφικά του είναι όμορφα, ενώ οι μικρής διάρκειας χρόνοι για κάθε πίστα και τα γρήγορα αντανακλαστικά που απαιτούνται το κάνει εθιστικό. Σε αυτό συνηγορεί και η δυνατότητα να παίξεις εναντίον άλλων παικτών.

Η εμπορική του επιτυχία όμως δύσκολα θα κριθεί εκεί: το ζήτημα είναι στο τίμημα και τη διάρκεια. Αν και ο καθένας μπορεί να παίξει τις 3 πρώτες πίστες δωρεάν, για να παίξει τις επόμενες 21, πρέπει να το εγκαταστήσει πληρώνοντας το υψηλό τίμημα των 10 δολαρίων.

Αν και αναμένουμε πάρα πολλές εγκαταστάσεις (ιδίως μετά την άφιξη του παιχνιδιού στο Google Play), είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα conversion rate υψηλότερο του 5%, καθώς οι χρήστες είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν μια τιμή κοντύτερα στο 1 δολάριο.

Σε ότι αφορά τη διάρκεια, ο βασικός κορμός του παιχνιδιού είναι 24 πίστες, οι οποίες τερματίζονται σε 60-100”. Είναι σχεδιασμένες για να παίζονται πολλές φορές, αλλά καθώς οι πίστες είναι περιορισμένες, η επαναληψιμότητα είναι μάλλον υψηλή. Θα έλεγε λοιπόν κανείς πως το τίμημα σε σχέση με τη διάρκεια είναι μάλλον υψηλό.

Με το συνδυασμό αυτών τον δύο παραγόντων, δε θα περίμενε κανείς το Super Mario Run να είναι ένα απόλυτο hit σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Θα περιμέναμε έναν αρχικό ενθουσιασμό, ο οποίος θα καλμάρει σχετικά γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια καλή πρώτη προσπάθεια που δίνει βάσιμες ελπίδες για ένα μελλοντικό πετυχημένο pivot της υπεραιωνόβιας εταιρείας.