Σβήνει το Mega στο παρά πέντε των τηλεοπτικών αδειών

Σβήνει το Mega στο παρά πέντε των τηλεοπτικών αδειών

Δραματικές εξελίξεις στο κανάλι της Μεσογείων, μετά από 28 χρόνια λειτουργίας.

Τέλος εποχής για το Mega Channel. Το κανάλι των πέντε ιστορικών εκδοτών που εγκαθίδρυσε την ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα και πρωτοπόρησε έως πριν από δύο χρόνια, κατεβάζει ρολά στο “παρά πέντε” των τηλεοπτικών αδειών, έπειτα από 28 χρόνια λειτουργίας.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, με εξελίξεις κινηματογραφικής ταχύτητας μέσα σε περίπου 120 λεπτά, τα ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των περίπου 400 εργαζομένων του καναλιού από τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει, εξαλείφθηκαν ακαριαία.

Εκπρόσωπος της Τηλέτυπος Α.Ε. με διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην μητρική εταιρεία του καναλιού και τις πιστώτριες τράπεζες ενημέρωσε τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου πως οι μέτοχοι ενημέρωσαν εγγράφως τις τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε εξυγίανση της εταιρείας (με υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα) και δεν θα συμμετάσχουν στον αδειοδοτικό διαγωνισμό.

Η είδηση κεραυνοβόλησε σαν αστραπή τους εργαζόμενους και μέσα σε λίγη ώρα, περίπου 200 από αυτούς, απλήρωτοι εδώ κι ενάμιση χρόνο, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του σταθμού, με ανάμικτα συναισθήματα στεναχώριας, απογοήτευσης, οργής, παρουσία και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Στις 9 το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι του σταθμού θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Εργαζόμενοι Mega: Το κανάλι οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο- 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σε άμεσο κίνδυνο

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των εξελίξεων, οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού εξέδωσαν ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για εξαπάτησή τους.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

“Αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του Mega. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια το κανάλι, προκειμένου να μην κλείσει. Τώρα αποκαλύπτεται, ότι εξαπατήθηκαν. Στα ταμεία των τραπεζών σωρεύτηκαν 50 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού, αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Mega οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο. Οι μέτοχοι του Mega και η κυβέρνηση οφείλουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο”.

ΕΣΗΕΑ: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μέτοχοι του Mega

Τους μετόχους του MEGA καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, με επιστολή τους προς τις τράπεζες, φέρονται να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που προκηρύσσονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας και την αγανάκτηση των εργαζομένων στο “MEGA”, καταγγέλλει τους μετόχους του σταθμού, οι οποίοι, με επιστολή τους προς τις τράπεζες, φέρονται να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, που προκηρύσσονται.

Οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής, μη επιτρέποντας το «κλείσιμο» του σταθμού και την οριστική του απαξίωση. Παράλληλα, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του «MEGA» προς τις Τράπεζες, το ΕΣΡ, τους μετόχους. Μάλιστα, μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρεαν στο σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, βιώνοντας το μαρτύριο της σταγόνας, παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με την προσδοκία ότι όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, το κανάλι θα πάρει μέρος στη διαδικασία, θα λάβει μία από τις άδειες και θα επαναλειτουργήσει.

Αποτελεί, επομένως, πρόκληση την ώρα που η δυνατότητα αυτή, επιτέλους, υπάρχει, να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των Τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Το Δ.Σ. της Ενώσεως καλεί τους μετόχους να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και έστω την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους”.

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη ρύθμιση της τηλεοπτικής αγοράς

Η τηλεοπτική αγορά, εξάλλου, παίρνει θέση στην αφετηρία της ευθείας για τη ρύθμιση της και  σηματοδοτείται με την κατάθεση φακέλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Διαδικασία η  οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη στις 15.00. “Ετεροχρονισμένη κατάθεση φακέλου δεν θα ανεχθούμε”, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης.

Περίπου την ίδια ώρα, η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τεσσάρων καναλιών (Antenna, Alpha, Star, Σκαι) που ζητούσαν το “πάγωμα” της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο θα συζητηθούν οι κύριες προσφυγές των καναλιών, που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του Ν. Παππά, σχετικά με τον αριθμό των αδειών και το τίμημα, υποστηρίζοντας ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αδειοδότησης θα πάρει χρόνο, με την καταλυτική φάση χορήγησης των αδειών να υπολογίζεται το νωρίτερο σε ενάμιση μήνα και το αργότερο σε τρεις μήνες απο τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του ΕΣΡ. Κι αυτό γιατί τόσο θα διαρκέσει ο εξονυχιστικός έλεγχος των φακέλων των υποψηφίων.

Στις 28 Φεβρουαρίου πάντως, λήγει η περίοδος “χάριτος” για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που λειτουργούν και δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής ή δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Η διάταξη αφορά το ART (Άστυ Ραδιο Τηλεόραση), συμφερόντων Γιώργου Καρατζαφέρη, και το Mega που όμως πρόλαβαν οι τραγικές εξελίξεις. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπληρώνεται το τρίμηνο, που ορίζει ο σχετικός νόμος και άρχισε να «μετρά» με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού (28 Νοεμβρίου). Το τέλος Φεβρουαρίου θα σημάνει και την αναστολή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών.

Πηγή: news247.gr