Σβήνονται για πάντα τα αρχεία μας στο Dropbox;

Σβήνονται για πάντα τα αρχεία μας στο Dropbox;

Μια κατά λάθος επαναφορά σβησμένων αρχείων χρηστών, δημιούργησε πολλά ερητηματικά.

Η Dropbox πρόσφατα επανέφερε «σβησμένα» αρχεία στους λογαριασμούς κάποιων πελατών κατά λάθος.

Προφανώς, το συμβάν αυτό αντανακλά ένα εν δυνάμει πρόβλημα ιδιωτικότητας.

Αρχεία τα οποία υποτίθεται ότι οι πελάτες είχαν σβήσει από τους διακομιστές στην πραγματικότητα διατηρούντο για έως και οχτώ χρόνια, σύμφωνα με αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εταιρεία ζήτησε συγνώμη γι’ αυτό που περιέγραψε ως ‘bug’ και μια προβληματική επιδιόρθωση λογισμικού που οδήγησαν στις κατά λάθος ανακτήσεις των αρχείων.

Συνήθως, η Dropbox σβήνει μόνιμα τα αρχεία – διαγράφοντας τα δεδομένα από τους διακομιστές της – 60 ημέρες αφότου τα σβήνει ένας χρήστης, βάσει της πολιτικής ιδιωτικότητας της εταιρείας. Κάτι πήγε στραβά σε αυτή την περίπτωση, που δεν επέτρεψε στην εταιρεία να ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία.

Ένας εργαζόμενος της Dropbox, ο οποίος υπέγραψε ως Ross S., απάντησε στα παράπονα που ανέβηκαν στο φόρουμ του κέντρου βοήθειας της εταιρείας λέγοντας ότι κάποια αρχεία είχαν «ασυνέπειες μεταδεδομένων». Παρά τα ερωτήματα που υπέβαλλε το Fortune, η εταιρεία δεν εξήγησε τι σημαίνει ο όρος αυτός, ούτε και ανέφερε πόσα αρχεία ή πόσους πελάτες αφορά το πρόβλημα.

Ο Ross ανέφερε ότι οι μηχανικοί της Dropbox «έβαλαν σε καραντίνα και εξαίρεσαν» από τη σειρά των αρχείων που επρόκειτο να διαγραφούν μόνιμα εκείνα τα ελαττωματικά αρχεία μέχρι να επιδιορθώσουν το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ενώ προσπαθούσαν να εφαρμόσουν μια λύση, άθελά τους προκάλεσαν την επανεμφάνιση αυτών των παλιών αρχείων στους λογαριασμούς των χρηστών.

«Αυτό ήταν δικό μας λάθος» έγραψε ο Ross. «Δεν έφταιξε κάποιο τρίτο μέρος, ούτε και παραβιάστηκε ο λογαριασμός σας».

Τελικά, η Dropbox υποσχέθηκε να σβήσει μόνιμα, επιτέλους, τα αρχεία-ζόμπι, σύμφωνα με δεύτερη ανάρτηση του Ross. Την περασμένη Κυριακή, οι μηχανικοί της εταιρείας επρόκειτο να εισάγουν μια αυτόματη επιδιόρθωση σχεδιασμένη έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα μια για πάντα.