Σβόμποντα: «Οι απαιτήσεις της τρόικας τορπιλίζουν την κυβέρνηση»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση του προέδρου της ευρωπαϊκής ομάδας Σοσιαλδημοκρατών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., που είναι η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σε υγιείς δημοσιονομικές και δημογραφικές βάσεις, η εμβάθυνση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, η τραπεζική ένωση, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και της ευρωπαϊκής ακτογραμμής, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική την οποία ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προτεραιότητα οριζόντια».

Διαβάστε ακόμη: O Σόιμπλε (ξανά) ζητά σεβασμό για τις προσπάθειες της Ελλάδας

Εξάλλου, ο κ. Σβόμποντα κάλεσε όλους -της τρόικας περιλαμβανομένης- να αναγνωρίσουν «το τεράστιο έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, στα διοικητικά θέματα για παράδειγμα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια. Έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. Θέλω, επίσης, να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το Συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα, όπως η τρόικα, να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει, και όχι να ζητούν πράγματα, τα οποία είναι απαράδεκτα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα άλλο θέμα», προσέθεσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, «το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, με βάση τη δύσκολη γεωγραφική της θέση. Και εδώ, θα πρέπει να γίνουν πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν οι δράσεις, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, όπου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και κοινές ευρωπαϊκές δραστηριότητες».

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Δεν προβλέπεται να γυρίσει η τρόικα πριν τις 9 Δεκεμβρίου

Ερωτηθείς για το θέμα του νεοναζισμού, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή κόμμα που υποκρύπτει μια εγκληματική οργάνωση στο φαινόμενο του νεοναζισμού. Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτά τα θέματα, της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, κάθε είδους εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού εξτρεμισμού», εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων σοσιαλιστών αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από τα πολιτικά κινήματα και τα πολιτικά κόμματα».

Βενιζέλος προς Σόιμπλε: «Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλη λιτότητα»
Κατά του ενδεχόμενου επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) που επικαλείται κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν επιπλέον λιτότητα, ενώ συζητήθηκε ακόμη η έναρξη της συζήτησης για περισσότερη διεθνή βοήθεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, μίλησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και με τον επίτροπο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή