Ο Sylvester Stallone μιλά στο ελληνικό People για όσους αμφισβήτησαν την αξία του

Ο Sylvester Stallone μιλά στο ελληνικό People για όσους αμφισβήτησαν την αξία του
epa05096675 A handout picture provided by the Hollywood Foreign Press Association (HFPA) on 10 January 2016 shows Sylvester Stallone thanking for the Golden Globe for Best Supporting Actor in a Motion Picture in 'Creed' at the 73rd Annual Golden Globe Awards at the Beverly Hilton in Beverly Hills in Beverly Hills, California, USA, 10 January 2016. EPA/HFPA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πώς με την ταινία «Creed» ο ίδιος κατάφερε να ζήσει στιγμές αποθέωσης όπως στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Ο Sylvester Stallone επιστρέφει στον ρόλο που αποτελεί το ater – ego του και γίνεται ξανά o Rocky για το νέο του φιλμ Creed… Το People είναι το μόνο ελληνικό περιοδικό που τον συνάντησε, λίγο μετά την απονομή της πρώτης του Χρυσής Σφαίρας και λίγο πριν διεκδικήσει το Όσκαρ –που αν κερδίσει θα είναι της καριέρας του.

Ο ηθοποιός «μπαίνει στο ρινγκ» και ρίχνει νοκ – αουτ  όσους τον σνόμπαραν, μιλάει για τις τοξικές γυναίκες που πέρασαν από την ζωή του, αποκαλύπτει τις ενοχές απέναντι στις τρεις κούκλες κόρες του και εξηγεί γιατί κάθε απόφαση του είναι γραμμένη στον αστρολογικού του χάρτη!

Η τελευταία φορά που ο Sylvester Stallone είδε τον εαυτό του να φιγουράρει στην κορυφή του box office μοιάζει να χάνεται στο βάθος των χρόνων. Ήταν το 1975 όταν ο ιταλοαμερικανός παγκοσμίως άγνωστος Sylvester Gardenzio Stallone έκανε την  είσοδο του στον πλανήτη της χρυσόσκονης. Όλα ξεκίνησαν την εποχή που ο Sly ήταν ένας άνεργος ηθοποιός. Κάθε audition και μια αποτυχία. Τότε ήταν που αποφάσισε να ξεκινήσει να γράφει σενάρια.

Ύστερα από μια ακόμα αποτυχημένη audition αποφασίζει να μην φύγει ξανά με σκυμμένο το κεφάλι. Στέκεται απέναντι από το δίδυμο των χολιγουντιανών παραγωγών που μόλις τον είχαν απορρίψει ως ηθοποιό και προσπαθεί να τους πουλήσει ένα σενάριο του. Η ιδέα του μιλούσε για έναν πυγμάχο που μπαίνει στο ρινγκ, όχι μόνο για να κερδίσει τον αντίπαλο του αλλά για να πάει κόντρα στη μοίρα του και να νικήσει την ίδια την ζωή. Οι παραγωγοί είδαν στο σενάριο ένα δυνατό κείμενο με προοπτικές και του πρότειναν να τους πουλήσει τα δικαιώματα για 330.000 δολάρια.

Ο 30χρονος τότε Stallone μπορεί να ήταν απένταρος αλλά ήταν αποφασισμένος να διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο. Απαράβατος όρος του για να συνεργαστούν ήταν να παίξει ο ίδιος τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν σκληρός διαπραγματευτής. Σύντομα οι αντιστάσεις των παραγωγών κάμφθηκαν. Λίγους μήνες αργότερα χτύπησε η πρώτη κλακέτα και τα γυρίσματα για το Rocky ξεκίνησαν.

Το στοίχημα κερδίθηκε. Η ταινία ενθουσιάζει τους θεατές, οι δημοσιογράφοι γράφουν για την «ορμή του νεοφερμένου», το Χόλυγουντ τον αγκαλιάζει, ο εμβληματικός σκηνοθέτης Franc Capra κάνει λόγο για την ωραιότερη ταινία που είδε ποτέ, κάποιοι ακόμα στο πρόσωπο του βλέπουν «τον επόμενο Marlon Brando». Το 1976 ο Stallone με τον Rocky βρίσκεται σε Οσκαρική τροχιά. Είναι υποψήφιος σε δυο κατηγορίες (σεναρίου και Πρώτου Αντρικού Ρόλου) ενώ το φιλμ διεκδικεί τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μοντάζ ).

H ταινία σαρώνει αφού κερδίζει και τα τρία χρυσά αγαλματάκια, όμως ο ίδιος φεύγει από τη μεγάλη βραδιά με άδεια χέρια. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ο Stallone  ένιωσε να απέχει μια ανάσα από τον θείο Όσκαρ. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες (2016 ) για να ακούσει την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου να ανακοινώνει ξανά το όνομα του.

Παρόλα αυτά, η  δεκαετία του 1980 ήταν η χρυσή εποχή του. Μπορεί τα έργα του να γεμίζουν τα ταμεία, είναι όμως αμφίβολης καλλιτεχνικής αξίας. Δεν αποτελεί πια το χαρισματικό, αγαπημένο παιδί της βιομηχανίας του θεάματος. Μοιάζει να ξεμένει από καύσιμα ταλέντου και έμπνευσης.

Οι κακές επιλογές ταινιών αλλά και οι ρόλοι που αρνείται, επειδή δεν διαισθάνεται την δυναμική και το γκελ τους, μοιάζουν να τον καταδικάζουν. Με τα λάθος “όχι” του “έφτιαξε”, έν αγνοία του, την καριέρα άλλων. Έριξε πόρτα στον Superman, ρόλος που κατέληξε στον Christopher Reeve. Αδιαφόρησε για το Pulp Fiction και ο ρόλος πήγε στον John Travolta. Γύρισε την πλάτη στον ρόλο του Han Soloστο κλασσικό πλέον Star Wars και ο Lukas έχρισε σταρ τον Harrison Ford. Η μαύρη λίστα του Stallone δεν έχει τέλος.

Η χολιγουντιανή παρουσία του «κοσμείται» με περισσότερα από 25 αντί Όσκαρ, τα Βατόμουρα ( σ.σ. τα Βατόμουρα «επιβραβεύουν» τις κακές ερμηνείες, τις ατυχείς σκηνοθεσίες, τα κακογραμμένα σενάρια). Η καλλιτεχνική του πορεία θα μπορούσε να αποτελεί το περιεχόμενο ενός manual προς αποφυγή με τίτλο «πώς να καταστρέψετε  την καριέρα σας».

Για τρεις δεκαετίες (1990, 2000, 2010) στα μάτια των ανθρώπων της ακαδημίας απλά υπάρχει για να συντηρεί τη φήμη των 80s, χωρίς νέες επαγγελματικές κατακτήσεις. Όμως εκείνος δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη φορά, που έβαλε τα γάντια του μποξ ως Rocky ο ηθοποιός επιστρέφει στον ήρωα που αποτελεί το alter ego του, χάρη στην ταινία Creed: Η Γέννηση ενός Θρύλου. Δεν είναι πια ο μποξέρ με τις σιδερένιες γροθιές αλλά παίζει τον βετεράνο πυγμάχο που προπονεί τον Άδωνη (γιο του Απόλλωνα, του αλλοτινού αντιπάλου του στο ρινγκ).

Η ερμηνεία του κερδίζει τους θεατές και τους κριτικούς κινηματογράφου θυμίζοντας τις στιγμές αποθέωσης των πρώτων χρόνων της καριέρας του. Όλα δείχνουν πως ο Stallone έχει κάνει την ρελάνς.

Λίγες μέρες πριν την 88η απονομή των βραβείων Όσκαρ, το ελληνικό People συναντά τον Sylvester Stallone. Στην Βρετανική πρωτεύουσα, ως συνήθως, ψιλοβρέχει. Έξω από την περιστρεφόμενη πόρτα του πεντάστερου Claridges Hotel  οι θυρωροί δείχνουν ενοχλημένοι από τους φωτογράφους, που βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο ετοιμοπόλεμοι για το πολυπόθητο κλικ. Είναι κοινό μυστικό πως σε σουίτα του ξενοδοχείου  βρίσκεται ο Sylvester Stallone.

Όσο δευτερόλεπτα χρειάζεται το ασανσέρ για να με οδηγήσει στο δεύτερο όροφο αναρωτιέμαι: Πόσο ψηλός είναι; O σωματότυπος του είναι τετράγωνος αλά Arnold Schwarzenegger; Μιλάει σαν να έχει χαλίκια στο στόμα;

Η σουίτα 250 έχει τις απαντήσεις. Ο Sly φοράει blue – black κοστούμι που ταιριάζει στην ηλιοκαμένη (solarium  ή ο ήλιος του Λος Άντζελες όπου ζει; ) επιδερμίδα του ενώ τα μαύρα παπούτσια του είναι καλογυαλισμένα.  Το ύψος του πλησιάζει το 1.75, το σουλούπι του δεν θυμίζει τον Arny και ΝΑΙ δεν έχει την πιο καθαρή άρθρωση του πλανήτη αλλά ΟΧΙ δεν ακούγεται σαν να βγήκε μόλις από τη σπηλιά. Είναι ευτυχισμένος και δεν το κρύβει, έχει μόλις κερδίσει την πρώτη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του και αποτελεί πλέον φαβορί για το Όσκαρ Δεύτερου Αντρικού Ρόλου.

Ο 69χρονος Stallone ξεφορτώνεται πια την σκόνη της λήθης που συνήθως «κάθεται» στους πρώην mega stars. Ως άλλος Rocky ρίχνει στα σκοινιά του ρινγκ όσους στοιχημάτιζαν εναντίον του, αποδεικνύοντας πως είναι εφτάψυχος. Είναι η καταλληλότερη στιγμή να κάνει restart στην καριέρα αλλά και στη ζωή του και η θετική του διάθεση είναι διάχυτη στο χώρο.

Πριν από λίγες μέρες βραβευτήκατε με την πρώτη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας σας, πως το γιορτάσατε;

Δεν θα το πιστέψεις, ακόμα δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα. Την μία στιγμή πήρα την Χρυσή Σφαίρα, την άλλη με έχωσαν σε ένα αεροπλάνο και από το Λος Άντζελες προσγειώθηκα στο Λονδίνο και τώρα είμαι, σχεδόν μαγικά, απέναντι σου.

Έχετε ήδη αποφασίσει που θα τοποθετήσετε την Χρυσή Σφαίρα;

Είναι μια απόφαση που έχω πάρει εδώ και καιρό. Στο δωμάτιο που όλοι οικογενειακώς παρακολουθούμε τηλεόραση υπάρχει το έπιπλο που «περιμένει» την Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο που περίμενα μια ζωή!

Το 2016 μοιάζει να είναι η τυχερή χρονιά σας, όχι μόνο κερδίσατε την Χρυσή Σφαίρα αλλά και είστε υποψήφιος για Όσκαρ. Νιώθετε δικαιωμένος;

Απόλυτα! Είμαι και ευτυχισμένος και δικαιωμένος. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων. Σκεφτείτε τους σπουδαίους ηθοποιούς που είναι υποψήφιοι στην ίδια κατηγορία με εμένα (σ.σ. συνυποψήφιοι στην κατηγορία είναι οι Christian Bale, Mark Rafalo, TomHardy, Mark Rylance). Η αλήθεια είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια έπαιζα σε ταινίες δράσης και αυτό το κινηματογραφικό είδος πολύ δύσκολα εκτιμάται από το Χόλυγουντ. Ίσως έμεινα περισσότερα χρόνια σε αυτό το κινηματογραφικό κομμάτι από ότι έπρεπε. Πολλοί αμφισβήτησαν την αξία μου, τώρα όμως αυτό φαίνεται πως αλλάζει.

Θα ήθελα να σας κάνω μια «ελληνική ερώτηση». Πως αποφασίσατε να βαφτίσετε τους ήρωες και του Rocky αλλά και του σημερινού Creed: Η Γέννηση ενός Θρύλου με αρχαιοελληνικά ονόματα, Απόλλωνας και Άδωνης;

Οι πρωτοπόροι της δύναμης και της Ρώμης δεν ήταν άλλοι από τους Αρχαίους Έλληνες. Έχω διαβάσει για τους ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και για τους θεούς του Ολύμπου. Ξέρω πολλά για τον Ηρακλή, τον Δια, τον Ποσειδώνα, τον Οδυσσέα και έτσι δεν μπορούσα να φανταστώ καταλληλότερα ονόματα για τους ήρωες του Rocky. Μάλιστα μου έδωσες μια ιδέα, ίσως ο γιος του Άδωνη στο sequel του Creed να έχει και αυτός αρχαιοελληνικό όνομα. Ίσως να τον πούμε Αχιλλέα.

Πηγή: Peoplegreece.com