Τα 100 δισεκ. ευρώ του ειδικού ταμείου δεν θα φθάσουν για τον πλήρη επανεξοπλισμό της Bundeswehr

Τα 100 δισεκ. ευρώ του ειδικού ταμείου δεν θα φθάσουν για τον πλήρη επανεξοπλισμό της Bundeswehr
 «Η Bundeswehr, ο στρατός που έχω το προνόμιο να διοικώ, στέκει λίγο ως πολύ γυμνός»

Το ειδικό ταμείο που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση να δημιουργηθεί για να επανεξοπλιστεί η Bundeswehr, ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας, δεν θα αρκέσει για να καλυφθούν οι ανάγκες του, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, τον υποστράτηγο Άλφονς Μάις.

Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού είχε προκαλέσει αίσθηση πέρυσι, όταν ξέσπασε εναντίον αυτής που χαρακτήρισε χρόνια παραμέληση των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων για να διατηρούνται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σήμερα πάντως, αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ειδικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βλέπω πολλή πίεση για να προχωρήσουμε στον επανεξοπλισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ακόμα δεν παραδώσαμε τα άρματα μάχης Leopard (στην Ουκρανία) και ήδη σκεφτόμαστε πώς θα τα αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό – και σωστά», είπε ο ανώτατος αξιωματικός στο Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στην προσεχή παράδοση 18 αρμάτων μάχης Leopard 2 στον ουκρανικό στρατό.

Πέραν της αντικατάστασης του υλικού που δόθηκε στο Κίεβο, είναι σημαντικό να υπάρξει «αύξηση του υλικού, πλήρης εξοπλισμός» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μάις.

Σε κάθε περίπτωση όμως «το ειδικό ταμείο από μόνο του δεν αρκεί για να επιτευχθεί» ο επανεξοπλισμός, προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ενέκρινε τη δημιουργία του λεγόμενου ειδικού ταμείου για τον επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων -με διαθέσιμα ύψους 100 δισεκ. ευρώ- το 2022, τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια. Επρόκειτο για θεαματική μεταστροφή της αμυντικής πολιτικής δεκαετιών στη Γερμανία.

Την 24η Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυε την στρατιωτική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ο Άλφονς Μάις έγραφε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn: «Η Bundeswehr, ο στρατός που έχω το προνόμιο να διοικώ, στέκει λίγο ως πολύ γυμνός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τοποθέτηση του υποστρατήγου είχε προκαλέσει τότε τεράστιο σάλο.

Έναν χρόνο αργότερα, ο επικεφαλής της γερμανικού στρατού είπε πως θα απέφευγε να χρησιμοποιήσει ξανά τη λέξη «γυμνός».

Αυτός «δεν θα ήταν δίκαιος χαρακτηρισμός της κατάστασης σήμερα», αναγνώρισε ο υποστράτηγος Μάις.

Έχουν γίνει πολλά έκτοτε, ενώ το αξιόμαχο και η ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν εξαρτώνται μόνο από τον εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή του, σημείωσε. «Τα πράγματα προχωρούν», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ: