Τα 3 λάθη στο LinkedIn που μπορούν να σας κοστίσουν μια θέση εργασίας

Τα 3 λάθη στο LinkedIn που μπορούν να σας κοστίσουν μια θέση εργασίας
Linkedin logo displayed on a mobile phone. Yokohama, April 16, 2023. - 20230422_PD5596 (Photo by Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με την πλατφόρμα της Microsoft, κάθε λεπτό 8 άτομα βρίσκουν δουλειά μέσω του LinkedIn.

Τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι χρήστες του LinkedIn και τα οποία μπορούν να τους κοστίσουν μια θέση εργασίας καταγράφει το CNBC.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στην εποχή μας το να έχει κάποιος λογαριασμό στο LinkedIn μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για την ανεύρεση εργασίας. Σύμφωνα με την πλατφόρμα της Microsoft, κάθε λεπτό 8 άτομα βρίσκουν δουλειά μέσω του LinkedIn. Αυτό «μεταφράζεται» σε 480 άτομα την ώρα και σε 11.520 άτομα ανά ημέρα.

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να αναζητήσουν και να γνωρίσουν τους υποψηφίους πριν τους προσλάβουν. «Το να μην έχει κάποιος παγιωμένη παρουσία στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ανησυχητικό για έναν εργοδότη», λέει η Αντζελίν Νταρίσο, σύμβουλος σταδιοδρομίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C-Suite Coach.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πως πέρα από το να έχετε απλώς ένα προφίλ, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά συμπληρωμένο και παρουσιάζει την πιο επαγγελματική εκδοχή του εαυτού σας. Ακολουθούν τρεις «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να αποφύγετε στο προφίλ σας στο LinkedIn, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα καριέρας.

Ποσταρίσματα που είναι «συναισθηματικά ή θυμωμένα»

Η σύμβουλος καριέρας Φοίβη Γκάβιν αναφέρει πως οι manager προσλήψεων δεν θέλουν να βλέπουν αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές σε σχόλιο που έχει κάνει ένα υποψήφιος για πρόσληψη στον δικό του λογαριασμό ή σε λογαριασμούς τρίτων.

«Το μεθυσμένο πάρτι γενεθλίων, ας το αφήσουμε αυτό στα Instagram stories» σημειώνει η ίδια. Το ίδιο ισχύει και για κάθε έντονη αντιπαράθεση που μπορεί να έχετε για ένα θέμα που εμφανίζεται στο χρονολόγιο σας. «Δεν θέλετε αυτό να αντανακλάται στο επαγγελματικό σας προφίλ, όπου μπορεί να το δει ένας πιθανός εργοδότης» υποστηρίζει η Γκάβιν.

Από την πλευρά της, η Οκτάβια Γκορεντέμα, σύμβουλος καριέρας και συγγραφέας του βιβλίου «PREP, PUSH, PIVOT», υποστηρίζει «μην δημοσιεύετε όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι, αναστατωμένοι ή θυμωμένοι».

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων όταν κοιτάζουν το προφίλ σας.

Προσοχή στους τίτλους εργασίας

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων παρατηρούν επίσης ασυνέπειες στην επαγγελματική σας εμπειρία. Ως παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή, η Νταρίσο λέει ότι «πολλοί επικαλυπτόμενοι τίτλοι εργασίας» μπορεί να κάνουν «ασαφές το σε τι εστιάζετε πραγματικά» και να φαίνονται συνολικά μη ρεαλιστικοί. Ένας εκτενής κατάλογος με αρμοδιότητες που δεν φαίνεται να ταιριάζει με τη διάρκεια της προϋπηρεσίας σας σε κάθε θέση είναι ακόμα μια «κόκκινη σημαία».

Αν όντως είχατε πολλούς επικαλυπτόμενους επαγγελματικούς τίτλους -αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε αναλάβει κάποια εθελοντική εργασία και παράλληλες δραστηριότητες- βρείτε έναν τρόπο να το εξηγήσετε αυτό. «Έτσι, αυτό θα μπορούσε να είναι στον τίτλο σας “πολύπλευρος ελεύθερος επαγγελματίας, που αυτή τη στιγμή εργάζεται σε τέσσερα συναρπαστικά έργα”. Θα μπορούσατε επίσης να το εξηγήσετε στην ενότητα “πληροφορίες”» υποστηρίζει η Νταρίσο.

Το θέμα είναι να αφιερώσετε «χρόνο για να το κάνετε να βγάλει νόημα» συμπληρώνει η ίδια.

Ξεπερασμένη εργασιακή εμπειρία

Τέλος, ένα προφίλ που δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί επίσης «κόκκινη σημαία». Αν ένας υπεύθυνος πρόσληψης δει ένα ξεπερασμένο προφίλ στο LinkedIn, αναρωτιέται: «Δεν παρουσιάσατε ανάπτυξη στη θέση σας; Δεν υπάρχει ανάπτυξη στην καριέρα σας;».

Οι εργοδότες θέλουν να δουν ότι βελτιώνετε συνεχώς τις δεξιότητές σας και επεκτείνετε την τις δεξιότητες σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι είστε ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο με άφθονη τεχνογνωσία. Όταν έχετε κερδίσει βραβεία, έχετε αποκτήσει νέες πιστοποιήσεις ή έχετε αναλάβει νέες ευθύνες στη δουλειά σας, προσθέστε το.

Όταν οι εργοδότες «χρησιμοποιούν το LinkedIn για να προσπαθήσουν να βρουν υποψηφίους που μπορεί να ταιριάζουν στις ανάγκες τους, χρειάζονται πληροφορίες για να μπορέσουν να κάνουν αυτή την αξιολόγηση» σημειώνει η Γκάβιν. Αν αυτές οι πληροφορίες δεν παρέχονται στο προφίλ σας, ακόμη και αν έχετε, στην πραγματικότητα, τη σωστή εμπειρία, «απλά θα προχωρήσουν σε άλλο προφίλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com