Τα 4,8 εκατομμύρια έφτασαν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα 2015-2018

Τα 4,8 εκατομμύρια έφτασαν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα 2015-2018

Στα 182 δισ. ευρώ τα χρέη στην εφορία - Νέο σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Την ειδική Έκθεση «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο» παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη, όπου αναφέρεται ότι χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για την εξασφάλιση της είσπραξης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Κύκλος Σχέσεων Κράτους – Πολίτη και ο Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη δέχθηκαν και χειρίστηκαν πληθώρα αναφορών, με τις οποίες οι πολίτες κατήγγειλαν την κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, λόγω χρεών προς το Δημόσιο (φορολογική διοίκηση), τους ΟΤΑ (τέλη, πρόστιμα ΚΟΚ κλπ), ή ΝΠΔΔ (ασφαλιστικές εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης).

«Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ιδίως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη διαδικασία για την εξασφάλιση της είσπραξης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια, ενώ έως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Αθροιστικά λοιπόν οι κατασχέσεις το χρονικό διάστημα 2015-2018 έφτασαν τα 4,8 εκατομμύρια.

«Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από το ΚΕΑΟ σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών» τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική και την ασφαλιστική διοίκηση επαναφέρει περιοδικά την ανάγκη εξέτασης διαδικασιών για διακανονισμό ή ρύθμιση χρεών με παράλληλη πρόβλεψη για λιγότερο ή περισσότερο γενναίο «κούρεμα» μέρους αυτών των οφειλών, ενώ η συνεχής αύξηση των υποχρεώσεων και βαρών συντείνει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Συγκεκριμένα, τα χρέη στις εφορίες έχουν ξεπεράσει τα 182 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν υποστεί μέτρα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έχουν φτάσει, πλέον, στο 1.143.356 από 695.074 στο τέλος του 2015, ενώ στον προθάλαμο αναμένουν άλλοι 589.596.

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  ετοιμάζει νέο σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εισπράξει απλήρωτους φόρους θα ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών, καθιερώνοντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.