Τα αφεντικά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφουν το βλέμμα τους στην Ουάσινγκτον

Τα αφεντικά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφουν το βλέμμα τους στην Ουάσινγκτον

Πρωτοβουλίες για να προλάβουν το μεγαλύτερο κακό, λαμβάνουν οι ισχυροί παράγοντες της Γερμανίας.

της Grace Dobush

Πληθαίνουν οι ανησυχίες για την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Η Γερμανία, της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία συναντά δυσκολίες και τα αυτοκίνητά της αντιπροσωπεύουν το 50% όλων των εξαγωγών της χώρας στις ΗΠΑ, θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν συντομότερο, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ η Γαλλία διστάζει να διαπραγματευθεί με τον Trump πριν τις Ευρωεκλογές τον Μάιο.

Εντωμεταξύ, ανώτατα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να συναντηθούν με τον Trump. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, τη συνάντηση κανόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Richard Grenell. Αυτό, βεβαίως, αντιβαίνει στο πρωτόκολλο της Ευρ. Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο αυτοί που διαπραγματεύονται συμφωνίες είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Και, σίγουρα, όχι οι επιχειρηματικοί ηγέτες.

Η απειλή του Trump να επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων το 2019, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Herbert Diess, στους Financial Times.

Οι δασμοί αυτοί θα μπορούσαν να κοστίσουν στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ – ή 13% των εσόδων της – ετησίως.

Ο Diess λέει ότι οι ανησυχίες σε σχέση με τους δασμούς έχουν δημιουργήσει πολιτική αστάθεια. «Η ένταση αυξάνεται» ανέφερε ο ίδιος. «Είναι κρίμα, ξέρετε, επειδή δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνο σε επίπεδο αυτοκινητοβιομηχανίας. Αφορά περισσότερο τη διαπραγμάτευση ως προς τους δασμούς μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η εταιρεία ερευνών Evercore ISI με έδρα στο Λονδίνο εκτιμά ότι οι δασμοί θα κοστίσουν τους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας – Volkswagen, Daimler και BMW – πάνω από 6,25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Diess επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο νούμερο συμβαδίζει με το χειρότερο σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.