Τα αυστηρά μηνύματα που θα στείλει το Eurogroup στην Ελλάδα

Τα αυστηρά μηνύματα που θα στείλει το Eurogroup στην Ελλάδα
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) is welcomed by Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) and French Finance Minister Michel Sapin at a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015.Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Philippe Wojazer - RTX1JDOJ

Δεκάδες είναι οι καθυστερήσεις σύμφωνα με την έκθεση συμπερασμάτων των εκπροσώπων των θεσμών.

Ενημέρωση για το… αδιέξοδο θα έχουν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ετοιμάσει και θα παρουσιάσουν μία ενδιάμεση έκθεση για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος, περιγράφοντας όμως με μάλλον μελανά χρώματα την πρόοδο της Ελλάδας.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν καταγράψει δεκάδες σημεία καθυστερήσεων, ακόμη και σε προαπαιτούμενα τα οποία υποτίθεται πως έχουν κλείσει από το Δεκέμβριο, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, αφού εκκρεμούν δεκάδες εφαρμοστικές αποφάσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους συναδέλφους του ότι τα μέτρα που έχει προτείνει είναι ικανά να κλείσουν τις τρύπες του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να δοθεί ένα πολιτικό σήμα για επιστροφή του κουαρτέτου.

Το κλίμα, πάντως, στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν «κουρασμένοι» από τα συνεχή πισωγυρίσματα και τις ατέρμονες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά, καθώς και από τα μέτρα «που ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται», όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη.

Αυτό που αναμένεται στο Eurogroup της Πέμπτης είναι μία σύντομη συζήτηση, αλλά και ξεκάθαρα μηνύματα στη συνέχεια ότι η Αθήνα πρέπει να κόψει δαπάνες στο Ασφαλιστικό και να προτείνει αξιόπιστα μέτρα για να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευθεί.

Το γερμανικό μπλοκ, αναμένεται, μάλιστα να πιέσει παρασκηνιακά με νέες προειδοποιήσεις για κίνδυνο αναβίωσης των σεναρίων Grexit, αλλά και φρένο σε κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να περάσει τα πρόσθετα μέτρα.