Τα άγνωστα ραντεβού Στουρνάρα για να αντέξει η χώρα

Τα άγνωστα ραντεβού Στουρνάρα για να αντέξει η χώρα

Έκκληση σε αρχηγούς κομμάτων και στελέχη για «συνεννόηση» από τον επικεφαλής της ΤτΕ.

Σειρά από μυστικές συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τις τελευταίες μέρες. Στόχος η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ενόψει των δύσκολων μέτρων που έρχονται στη Βουλή τον Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιχειρεί με αλλεπάλληλες άγνωστες συναντήσεις να αμβλύνει τις γωνίες κομμάτων και προσώπων. Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε συναίνεση στην ενδιάμεση έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, και το ίδιο έπραξε και στις ιδιωτικές επαφές του με πολιτικούς παράγοντες του φιλοευρωπαϊκού τόξου.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το Βήμα, συναντήθηκε ατύπως το προηγούμενο διάστημα με τον Αντώνη Σαμαρά, τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ συχνά συνομιλεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Επιπλέον, δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Βασίλη Λεβέντη, εφόσον του το ζητήσει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν η έκφραση της ανησυχίας του κεντρικού τραπεζίτη για την πορεία της χώρας, η οποία, όπως είπε στους συνομιλητές του, αντιμετωπίζει κίνδυνο συστημικής αστάθειας αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα όπως συμφωνήθηκε με τους εταίρους. «Καθίστε σε ένα τραπέζι και προσπαθήστε να τα βρείτε. Δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα» φέρεται να ήταν η παραίνεσή του στους πολιτικούς που συνάντησε.

Η ΤτΕ της Ελλάδας στην πρόσφατη έκθεσή της έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.  Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και κατά το παρελθόν έχει τονίσει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκτιμά ότι η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί.

Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη. «Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.