Τα αμερικανικά νοικοκυριά πλουτίζουν- Αυξημένη κατά 97 τρισ. δολάρια η περιουσία τους

Τα αμερικανικά νοικοκυριά πλουτίζουν- Αυξημένη κατά 97 τρισ. δολάρια η περιουσία τους
Photo:

Το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους είδαν μεγένθυνση της τάξης του 72% από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίση σύμφωνα με στοιχεία της FED.

Η περιουσία των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2%, δηλαδή 97 τρισ. δολάρια, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μεγεθυσμένη κατά 72% από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη.

α΄Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν σε μικρότερο βαθμό και τα επίπεδα δανεισμού των νοικοκυριών κατά την ίδια περίοδο. Η περιουσία των αμερικανικών νοικοκυριών αποτιμάται το εν λόγω χρονικό διάστημα στα 96,9 τρισ. δολ. έναντι 95,2 τρισ. δολ. σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό συνέβαλε και η μεγάλη άνοδος των αμερικανικών αγορών, με την αξία των μετοχών να εκτοξεύεται.

Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 18% το 2017. Εντούτοις, τόσο το ιδιωτικό όσο και το δημόσιο χρέος εξακολούθησαν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Το συνολικό χρέος που προκύπτει από δάνεια εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου αυξήθηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Επιπλέον, το χρέος των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο έναντι 3,8% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οπως επισημαίνεται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο έναντι 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα στεγαστικά δάνεια σημείωσαν αύξηση 2,7% σε ετήσια βάση αντί 3% την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, το χρέος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 5,4% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ η Fed αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του συνεδρίου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.