Τα Αντικύθηρα ψάχνουν… κατοίκους

Τα Αντικύθηρα ψάχνουν… κατοίκους
Δύση του ηλίου στην παραλία της Νεάπολης Λακωνίας , Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017. Είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας και βρίσκεται στην θέση της αρχαίας πόλης των Βοιών, σε ένα ήρεμο κόλπο. Πίσω από την Νεάπολη βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Κριθίνας, ο οποίος καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας. Η Νεάπολη συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Χτίστηκε την περίοδο 1837 - 1840 στη θέση των αρχαίων Βοιών (Βάτικα). Οι Βοιαί ήταν μια αρχαία πόλη, η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ του 1050 π.Χ. και του 950 π.Χ. από τον Ηρακλείδη Βοία, ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων, το οποίο απαρτιζόταν από 18 πόλεις. Η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων ως εμπορικό λιμάνι, αλλά μέχρι την ύστερη αρχαιότητα είχε παρακμάσει. Από το 2011 ανήκει στο δήμο Μονεμβασιάς, του οποίου πρωτεύουσα είναι οι Μολάοι. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το νησί ψάχνει κυρίως για πολύτεκνες οικογένειες- με τρία και περισσότερα- παιδιά.

Τρόπους να αποτρέψουν την ερήμωση του νησιού τους ψάχνουν οι αρμόδιοι φορείς στα Αντικύθηρα με τους μόλις 24 κάτοικους τους νησιού. Η απόφαση της Μητρόπολης Κυθήρων και Μονεμβασιάς, η οποία σε συνεργασία με το δήμο και την τοπική κοινότητα δίνει επίδομα 500 ευρώ στέγη αλλά και τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες για να εγκατασταθούν στο μικρό νησί του Αιγαίου, αναπτέρωσε τις ελπίδες των ελάχιστων κατοίκων του νησιού που θέλουν να δουν τον τόπο τους να αναπτύσσεται.

Οι ειδικότητες των ανθρώπων που αναζητούνται είναι φούρναρης, οικοδόμος, ψαράς αλλά και κτηνοτρόφος.

Σκοπός του Επισκόπου και των τοπικών αξιωματούχων είναι να βρουν οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά που είναι πρόθυμα να μετακομίσουν και να ζήσουν μόνιμα στο νησί των Αντικυθήρων. Οι αρχές θα παρέχουν σε κάθε οικογένεια μηνιαία επιδότηση ύψους 500 ευρώ (572 δολάρια), Δωρεάν καταλύματα, ακόμη και δωρεάν φαγητό, εάν κάνουν μόνιμη μετακίνηση στο νησί.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι τοπικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από τους ντόπιους και είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνει ζωντανό το νησί, καθώς δεν είναι ένας δημοφιλής προορισμός μεταξύ των τουριστών. Το νησί έχει δύσκολη πρόσβαση, αν και υπάρχει ένα ferry το οποίο συνδέει τα Αντικύθηρα με την Κρήτη. Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συχνότητα των δρομολογίων.

Αλλά πέρα από την έλλειψη τουρισμού, το νησί είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκες, καθώς διαθέτει την δική του πηγή νερού και ηλεκτρικού, και είναι ένας κυρίαρχος προορισμός για γεωλόγους και κλιματικούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, τέσσερις οικογένειες έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία μετακόμισης στα Αντικύθηρα. Περισσότεροι υποψήφιοι μπορεί να εγκριθούν στο μέλλον, αλλά η διαδικασία επιλογής και έγκρισης μπορεί να πάρει πολύ καιρό στην κυβέρνηση (μέχρι και πέντε χρόνια) μέχρι να ξεκινήσει κανείς να πακετάρει. Αλλά αυτό ίσως είναι για πολλούς ένα μικρό τίμημα για να ζήσουν σε αυτόν τον νησιωτικό παράδεισο.

Πού είναι τα Αντικύθηρα 

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο (εκ του ενετικού Cerigotto), ή Cecerigo, στην αρχαιότητα η Αίγιλα, είναι ένα νησί μικρής έκτασης, μόλις 24 τετραγωνικών χλμ. στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Είναι ευρέως γνωστά καθώς στα νερά του νησιού εντοπίστηκε σε ναυάγιο ο Εφηβος των Αντικυθήρων και ο παράξενος μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου τα Αντικύθηρα βρέθηκαν υπό ιταλική και γερμανική κατοχή. Μάλιστα το 1943 οι Ναζί έδιωξαν όλους τους κατοίκους του νησιού. Ηθελαν να έχουν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής προκειμένου να αποκόψουν τις συμμαχικές δυνάμεις. Αργότερα, κατά την περίοδο του εμφυλίου και έως το 1964 το νησί είχε μετατραπεί σε τόπο εξορίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το νησί υπαγόταν στην επαρχία Κυθήρων η οποία τότε με τη σειρά της υπαγόταν στον νομό Αργολίδας και Κορινθίας, ήταν κοινότητα και εκεί ζούσαν 334 κάτοικοι. Σήμερα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, αφού οι περισσότεροι ντόπιοι το έχουν εγκαταλείψει.

Τα τελευταία χρόνια, στην Κοινότητα των Αντικυθήρων, γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Πολυμελής αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού (ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων) πραγματοποιεί ανασκαφές, ενώ παράλληλα ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, η Κοινότητα των Αντικυθήρων προωθεί και στηρίζει την ορνιθολογία. Στο νησί υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες.