Τα άσχημα νέα του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία «δια χειρός» κορωνοϊού ρίχνουν τα ομόλογα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δήλωση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για επιβράδυνση της ανάπτυξης έφερε σημαντικές πιέσεις στις αγορές.

Πιέσεις προκαλεί στα ομόλογα η διαφαινόμενη πλέον με σχετική ασφάλεια, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού θα συγκρατήσει την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου έτους, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις του προς τα κάτω τις προσεχείς εβδομάδες.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να συγκρατήσει την υποχώρηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά όλα τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.

Στην ελληνική αγορά οι ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αγγίξει το 1,28% από το 1,24% που κυμαίνονταν χθες, ενώ στα χθεσινά επίπεδα, με ελαφρώς πτωτική τάση, κυμάνθηκαν οι αποδόσεις του 5ετούς στο 0,485% και του 15ετούς στο 1,65%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 73 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,24%, έναντι -0,64% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,79% από 1,86%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, μετά την απότομη χθεσινή του άνοδο, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1133 δολάρια.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο συνήθως λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, μετά και τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Fed, το δολάριο δέχεται πιέσεις, αφού οι επενδυτές απομακρύνονται από τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις τους έχουν περιοριστεί δραματικά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1125 δολάρια.

Σχετικά άρθρα