Τα δεδομένα μετασχηματίζουν τη μουσική βιομηχανία

Τα δεδομένα μετασχηματίζουν τη μουσική βιομηχανία
Photo: pixabay.com
Η άνοδος των υπηρεσιών ροής έχει μετασχηματίσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την παγκόσμια αγορά.

της Kristen Bellstrom 

Δεν έχουμε ακόμα έναν αλγόριθμο ικανό να παράγει τίποτε άλλο παρά τραγούδια-επιτυχίες. Ακόμα κι έτσι, όμως, η μουσική βιομηχανία υιοθετεί ολόψυχα τα δεδομένα.

Μιλώντας στη σύνοδο Most Powerful Women του Fortune την προηγούμενη εβδομάδα, η επικεφαλής λειτουργιών της Kobalt Music Group, Avid Larizadeh Duggan, έδωσε στους συμμετέχοντες μια γεύση από τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίζονται τα αγαπημένα μας τραγούδια.

«Υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια συναλλαγές σε ένα επιτυχημένο τραγούδι», είπε. Και για να μπορέσει ο καλλιτέχνης που δημιούργησε αυτό το τραγούδι να πληρωθεί, κάποιος πρέπει να παρακολουθήσει πού παίζεται το τραγούδι – στο Spotify και στην Apple Music, στο ραδιόφωνο, ή αλλού -, να συλλέξει τα χρήματα, και στη συνέχεια να τα διανείμει στους καλλιτέχνες.

Αυτό είναι το δύσκολο παζλ των δεδομένων που η Kobalt, μια ανεξάρτητη εταιρεία εκδόσεων και διαχείρισης δικαιωμάτων, προσπαθεί να λύσει. Σήμερα, η εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές δισκογραφικές εταιρείες, επιβλέπει περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια συναλλαγές – από 10.000 πηγές εισοδήματος – ετησίως, ανέφερε η Duggan.

Η άνοδος των υπηρεσιών ροής όχι μόνο έχει αυξήσει τον αριθμό των φορών αναπαραγωγής ενός τραγουδιού, αλλά και έχει μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την παγκόσμια αγορά.

«Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό τώρα», λέει. Για παράδειγμα, «το 80% των Βρετανών καλλιτεχνών στο Spotify εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των ροών αναπαραγωγής του έργου τους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου». Έτσι, τονίζει η Duggan, η Kobalt κυκλοφορεί κάθε καλλιτέχνη παγκοσμίως «από την πρώτη μέρα».