Το… άσχημο πρόσωπο της τεχνολογίας: Τα deepfakes «τρομοκρατούν» τους Βρετανούς πολιτικούς

Το… άσχημο πρόσωπο της τεχνολογίας: Τα deepfakes «τρομοκρατούν» τους Βρετανούς πολιτικούς
Photo: pixabay.com
Αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των βουλευτών σχετικά με την εκλογική απειλή.

Όλο και περισσότεροι βουλευτές σε όλο το Westminster φοβούνται ότι η χρήση των deepfakes και του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη θα υπονομεύσει την ακεραιότητα των επόμενων γενικών εκλογών, εν μέσω αιτημάτων για επείγουσα αναθεώρηση της ρύθμισής τους πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπουργοί ανησυχούν ήδη για την επίδραση που είχε η τεχνολογία στις εκλογές στο εξωτερικό, με μια έρευνα μεταξύ των βουλευτών να αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία πιστεύει ότι αποτελεί απειλή για την ακεραιότητα των προσεχών εκλογών. Περίπου το 70% φοβάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Με το 2024 να έχει προαναγγελθεί ως ένα τεράστιο έτος για τη δημοκρατία με εκλογές που θα διεξαχθούν σε όλο τον κόσμο, υψηλόβαθμα στελέχη από όλα τα μεγάλα κόμματα πιέζουν να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Όλα τα κόμματα καλούνται να υποσχεθούν ότι δεν θα ενισχύσουν υλικό που δεν μπορούν να επαληθεύσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan όσο και ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer έχουν ήδη στοχοποιηθεί από απόπειρες deepfake τους τελευταίους μήνες, με επινοημένα ηχητικά αποσπάσματα που σχεδιάστηκαν για να τους βλάψουν. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός ασφαλείας Tom Tugendhat προειδοποίησε ότι έχουν ήδη επιχειρηθεί deepfakes ενόψει των εκλογών στη Σλοβακία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συνάδει με τις «φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες».

Μια έρευνα μεταξύ βουλευτών που είδε ο Observer δείχνει ότι το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ακεραιότητα των εκλογών το 2024. Τα δύο τρίτα (65%) δήλωσαν ότι τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν εργαλεία ΤΝ στις εκστρατείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που ανατέθηκε από την εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας Cavendish.
Η συντριπτική πλειονότητα των γενικών ψηφοφόρων -περίπου το 78%- υποστήριξε την απαίτηση από τα πολιτικά κόμματα να αποκαλύπτουν τη χρήση της ΤΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: