Τα δέκα «αμαρτήματα» της συνέντευξης

Τα δέκα «αμαρτήματα» της συνέντευξης

Ποιες είναι αυτές οι λέξεις που μπορεί να σας στοιχίσουν μια θέση, ακόμα κι αν την αξίζετε.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πώς πρέπει να διαχειριστείτε μια συνέντευξη. Μια καλή προετοιμασία και μια έρευνα για την εταιρεία είναι τα πρώτα βήματα.
Πρέπει, όμως, να ξέρετε και ποιες είναι οι λέξεις που δεν πρέπει να πείτε σε καμία περίπτωση στους υπεύθυνους προσλήψεων.

Ας δούμε τις δέκα «απαγορευμένες» λέξεις

«Όχι»
Ακόμα και στις πιο απλές ερωτήσεις «απαγορεύεται» να απαντήσετε μονολεκτικά. Πόσο μάλλον μονολεκτικά και αρνητικά. Αν για παράδειγμα σας ρωτήσουν αν ξέρετε να χειρίζεστε κάποιο πρόγραμμα, το οποίο δεν έχετε ξανακούσει – μην πείτε απλά «όχι». Συνεχίστε. «Δεν είχα την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσω, αλλά είμαι πρόθυμος να το μάθω αν είναι απαραίτητο κομμάτι της δουλειάς μου».

«Εμ…μμμ»
Δεν ξέρετε την απάντηση σε κάποια ερώτηση; Σκεφτείτε σιωπηλά την απάντηση που θα δώσετε. Τα επιφωνήματα αυτά δείχνουν πως είστε απροετοίμαστοι.

«Ότι να ναι», «OMG», κλπ…
Αν μια στο εκατομμύριο έχετε ξεχάσει που βρίσκεστε θα σας υπενθυμίσουμε – βρίσκεστε στην αίθουσα συνεντεύξεων. Εκεί η αργκό δεν χωράει. Φέρτε μαζί σας τους καλούς τρόπους σας.

«Κουλ», «Του τύπου», κλπ…
Ισχύει ότι και με τις προηγούμενες λέξεις. Δεν είστε βόλτα, δεν είστε με φίλους σας – να θυμάστε πάντα με ποιους μιλάτε.

«Εμείς»
Το «εμείς» είναι μια ιδιαίτερη λέξη. Αν δεν την χρησιμοποιήσετε θα φανεί πως δεν έχετε ομαδικό πνεύμα και πως θέλετε να ηγείστε της ομάδας. Απ’ την άλλη, αν την χρησιμοποιείτε συχνά όσο μιλάτε, δείχνετε πως δεν παίρνετε πρωτοβουλίες και χρειάζεστε πάντα επίβλεψη. Βρείτε το μέτρο.

«Αφοσιωμένος», «Με κίνητρα», «Ομαδικό πνεύμα» κλπ…
Μην μιλάτε σαν να διαβάζετε το βιογραφικό σας. Πέρα απ’ το γεγονός πως αυτές οι λέξεις είναι «υπερ-χρησιμοποιημένες» στις συνεντεύξεις, είναι καλύτερο να το δείξετε απ’ την αρχή. Δεν χρειάζεται να πείτε πως είστε αφοσιωμένος, αν αποδείξετε πως ξέρετε το αντικείμενο της δουλειάς σας καλά, θα τους έχετε κερδίσει. Αν θέλετε να δείξετε πως έχετε κίνητρα να δουλεύετε σκληρά, δώστε παραδείγματα. Τι έχετε στερηθεί για χάρη της δουλειάς σας;

«Επιρροή», «Συνεργίες» κλπ…
Από την άλλη, δε χρειάζεται να μιλάτε πολύ επίσημα. Η χρήση πολύ τυπικών λέξεων μάλλον θα χαλάσουν την εικόνα σας, παρά θα την φτιάξουν.

«Μισώ»
Στη συνέντευξη δε μπορείτε να μισείτε τίποτα. Ούτε τη προηγούμενη δουλειά σας, ούτε τον πρώην εργοδότη σας. Τίποτα.

«Εκμεταλλεύομαι κάθε ημέρα..» κλπ…
Αυτά τα κλισέ είναι γενικότητες που δεν προσδίδουν καμία ουσία στο βιογραφικό σας.

«Τελειομανής»
«Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα σας;» – «Είμαι τελειομανής». Αυτή είναι η απάντηση που θα δώσουν 9 στους 10 υποψηφίους. Και οι recruiters το ξέρουν και δε θα σας πιστεύουν ακόμα κι αν είναι αλήθεια. Σκεφτείτε κάτι άλλο.