Τα δέκα μηνύματα από την επανεμφάνιση Τσιόδρα και το «κόκκινο» καμπανάκι για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Τα δέκα μηνύματα από την επανεμφάνιση Τσιόδρα και το «κόκκινο» καμπανάκι για την εξέλιξη του κορωνοϊού
(Ξένη Δημοσίευση) Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στελέχη της ερευνητικής κοινότητας για τον COVID-19, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών, η οποία εξελίσσεται με ταχύτερα βήματα από τον αρχικό προγραμματισμό και για γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν σε διάφορους τομείς καθώς η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη ήταν: Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Βασίλης Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Σωτήρης Τσιόδρας – Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν» και ο Χρήστος Κίττας, καθηγητ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρισκόμαστε ήδη σε «κόκκινο» συναγερμό επεσήμανε ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στο να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Μια σειρά από νέα δεδομένα, προειδοποιήσεις και σημαντικά μηνύματα προς όλους μας, περιείχε η χθεσινή τοποθέτηση του Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση τους News 24/7 σημείωσε πως η παρουσία του στην ενημέρωση αποδεικνύει ότι έχει ήδη σημάνει το «κόκκινο» καμπανάκι για την πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα.

Αποκωδικοποιώντας τα λεγόμενα του καθηγητή θα αναφέραμε τα εξής:

1. Ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής το γνωστό Rt δηλαδή το πόσοι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι κοντά στη μονάδα. Πρέπει είμαστε σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το παρακολουθούμε για το πως θα κινηθεί ο εν λόγω δείκτης το επόμενο δεκαήμερο. Θα πρέπει να διατηρηθεί κάτω από το 1.

2. Για την χρήση της μάσκας, υπάρχουν πλέον περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, που στηρίζουν πλέον την χρήση της και ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα περιορισμού της διασποράς. Προστατεύει περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ισχυρή συμπτωματολογία της νόσου από το να μεταδώσουν την νόσο στους άλλους σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς. Προστατεύει και τους δυο που την φορούν. Πλέον το μήνυμα έχει αλλάξει: «Φοράω τη μάσκα και προστατεύω και τον άλλον από εμένα αλλά και εμένα από τον άλλον».

3. Αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες. Όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων, η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού

4. Ένα θετικό, επί του παρόντος, σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες και μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις.

5. Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε.

6. Λιγότερο από 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων.

7. Η συνεχής κυκλοφορία αυτού του ιού μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που ζούμε, αποδεικνύει πως αυτές από μόνες τους δεν επαρκούν για να σταματήσουν ή να περιορίσουν αρκετά την κυκλοφορία του. Θα βρει εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις και θα διασπαρθεί εύκολα εκεί όταν συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση επιδημιών όπως αυτές που ζούμε στην πατρίδα μας τις τελευταίες ημέρες.

8. Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού. Σε μια πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική καρδιάς, μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι 2 από τους 3 έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί. Τι έδειξε η μελέτη σε αυτούς τους 100 ανθρώπους. Έδειξε πως 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους η οποία φάνηκε με την μαγνητική, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα. Και οι 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

9. Ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, πολλαπλασιάζεται και σε άλλα όργανα, είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή. Επίσης όσοι άνθρωποι τον ξεπερνούν καλό είναι να έχουν μια τακτική παρακολούθηση σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

10. Ακόμα δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας.

Δείτε ακόμη: Όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Πηγή: news247.gr