Τα δημοσιονομικά επί τάπητος

Τα δημοσιονομικά επί τάπητος

Πρεμιέρα σήμερα για την τρίτη αξιολόγηση με διάθεση επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και από τους δανειστές. Τα θέματα που μπαίνουν προς «έλεγχο».

Τάσος Δασόπουλος

Με το πιο σημαντικό από τα θέματα της αξιολόγησης ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την Τρίτη αξιολόγηση δείχνοντας αν μη τι άλλο διάθεση από τους δανειστές τα πράγματα αυτή την φορά να προχωρήσουν γρήγορα.

Μακριά από την «παράδοση» του αργού βηματισμού που εφάρμοσαν στην αρχή και της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών ξεκινούν αυτήν την φορά από εκεί που τελείωναν τις προηγούμενες: Τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

‘Άλλωστε ο στόχος είναι μέχρι και την επίσκεψη του Νοεμβρίου να έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% των 95 προαπαιτούμενων με έμφαση αυτά που εκκρεμούν από την δεύτερη αξιολόγηση.

Στα δημοσιονομικά έχοντας μαζί τους τα στοιχεία που συνέλεξαν τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) η κ Ντέλια Βελκουλέσκου ( ΔΝΤ ) ο κ. Φραντσέσκο Ντρούντι και ο κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι ( ΕΜΣ ) θα ζητήσουν εξηγήσεις για όλες τις αλλαγές που είχαμε από πέρσι το καλοκαίρι:
Για την απόκλιση ύψους 2,4 δις του έδειξαν τα έσοδα στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υστέρηση των δαπανών και την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών.

Στο δεύτερο ραντεβού της ημέρας που θα αφορά την δημοσιονομική διαχείριση θα εξεταστούν πιο ειδικά θέματα. Η πορεία του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων που αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης σε άμεσους φόρους και τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναμένεται να ζητήσουν επίσης πληροφόρηση και για τις δαπάνες του ασφαλιστικού με δεδομένο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού κ του 2018 δείχνει τεράστια βελτίωση (περίπου 2 δις) στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναμένεται να εξεταστεί σε θεσμικό επίπεδο και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών. Θα πρέπει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλαράκης που θα κληθεί να δώσει απαντήσεις να εξηγήσει που οφείλεται η αργή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αν έχουν επιταχυνθεί από το καλοκαίρι οι διαδικασίες πληρωμών από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Νοσοκομεία Ασφαλιστικά Ταμεία ΟΤΑ) προς ιδιώτες.

Τις επόμενες μέρες μέχρι και την Παρασκευή που θα μείνουν στην Αθήνα θα έχουν ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με τα υπουργεία εργασίας, ανάπτυξης εσωτερικών δημόσιας διοίκησης την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και τις τέσσερεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Θα συναντηθούν επίσης με τις ηγεσίες του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και με την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κύκλος των θεμάτων που θα εξεταστούν εκτός από το δημοσιονομικό είναι:

-Οι αλλαγές στο εργασιακό σε ότι αφορά το πλαίσιο κήρυξης της απεργίας αλλά και την εφαρμογή των αλλαγών στις ομαδικές απολύσεις

-Η εφαρμογή του ασφαλιστικού

-Η προετοιμασία για την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων

-Το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης της ηλεκτρονικής φόρμας πλειστηριασμών της διαδικασίας πώλησης δανείων και την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού

-Η πορεία υλοποίησης των αλλαγών στο δημόσιο

-Η πορεία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων με πρώτη την επένδυση στο Ελληνικό την παραχώρηση της Εγνατίας και η σύσταση του υπερταμείου

-Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

-Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν

Ο πρώτος αυτός κύκλος θα λήξει με την επισήμανση εκ μέρους των δανειστών των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι και την επόμενη επίσκεψη που αναμένεται μετά τα μέσα του επόμενου μήνα.

Πηγή: news247.gr