Τα δύο εκατομμύρια έφτασαν οι διαφημιζόμενοι μέσω του Facebook

Τα δύο εκατομμύρια έφτασαν οι διαφημιζόμενοι μέσω του Facebook

Πεντακόσιες χιλιάδες νέους διαφημιζόμενους το τελευταίο εξάμηνο κέρδισε το Facebook, αυξάνοντας σηματικά τα ποσοστά του στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. 

Στους δύο εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ενεργών διαφημιζόμενων στο Facebook, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπεύθυνων της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με τους 1,5 εκατομμύρια διαφημιζόμενους  τον Ιούλιο του 2014.

Ως ενεργοί διαφημιζόμενοι (ή «διαφημιστές», όπως τους ονομάζει επίσημα το ίδιο το μέσο ) προσδιορίζονται από το Facebook άτομα ή επιχειρήσεις που έχουν προσθέσει μια διαφήμιση στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες 30 ημέρες. Η πλειοψηφία των διαφημιζόμενων αντιπροσωπεύουν μικρού ή μεσαίου μεγέθους ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων είναι πραγματικά δύσκολοι στην προσέγγιση και συνήθως δεν είναι τεχνικά έμπειροι», αναφέρει η Σέριλ Σάντμπεργκ, chief operating officer του Facebook. Σύμφωνα με τη Σάντμπεργκ, 30 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν σελίδες στο Facebook.

Το ίδιο το μέσο, μάλιστα, αποφάσισε να βοηθήσει τεχνικά σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πρόσφατα, ανέβασε μια νέα εφαρμογή, με στόχο να διευκολύνει την οργάνωση της διαφημιστικής καμπάνιας μέσω της πλατφόρμας του.

Στους νέους διαφημιζόμενους για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, το 80% ξεκίνησε πληρώνοντας για ένα διαφημιστικό post. To Facebook δεν διαχωρίζει τις μικρές επιχειρήσεις από τα μεγάλα brands. Ο μέσος όρος της δαπάνης για διαφημιστική καμπάνια κυμαίνεται από 5 έως 50 δολάρια την ημέρα. Ποσό αμελητέο μπροστά στα εκατομμύρια που δαπανούν ετήσια οι μεγάλες εταιρείες για τους ίδιους σκοπούς.

Η αύξηση των ενεργών διαφημιζόμενων αποτελεί υπόθεση ζωτικής σημασίας για το Facebook στην προσπάθεια του να αυξήσει τα έσοδά του. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 49%, στα 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, με το 69% αυτών να προέρχεται από τη διαφήμιση.

Η Σάντμπεργκ αναφέρει πως η ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για τη διαφήμιση των  μικρών επιχειρήσεων είναι η Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Αφρική και η περιοχή Ασία-Ειρηνικός.

Την κυρίαρχη θέση γύρω από τον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης συνεχίζει να κατέχει η Google, καταλαμβάνοντας το 31,1% της σχετικής αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων eMarketer. Ωστόσο, το αντίστοιχο μερίδιο της εταιρείας για το 2013 έφτανε το στο 33,6%. Αντίθετα, το Facebook αύξησε τα ποσοστά του στην παγκόσμια «πίττα» της ψηφιακής διαφήμισης από το 5,8% το 2013 στο 7,8% το 2014.

Ο επίσημος αριθμός των ενεργών διαφημιζόμενων  μέσω της Google παραμένει άγνωστος. Η  τελευταία αναφορά από την Google ήταν το 2007, όταν είχε δηλώσει πως 1 εκατομμύριο εταιρείες διαφημίζονταν μέσω των υπηρεσιών της.