Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού “ψηφίζουν” ηλιακή ενέργεια – Κερδίζουν έδαφος οι ανανεώσιμες πηγές

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού “ψηφίζουν” ηλιακή ενέργεια – Κερδίζουν έδαφος οι ανανεώσιμες πηγές
Photo:
Όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δείχνουν σαφή προτίμηση στην ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μεγάλης έρευνας.

Το poll, που διεξήχθη από την Glocalities σε συνεργασία με τις Global Citizen και The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative, βασίστηκε σε συνεντεύξεις 21.000 ανθρώπων από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιταλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Με ποσοστό 68%, η ηλιακή αναδείχθηκε σε δημοφιλέστερη πηγή ενέργειας, ακολουθούμενη από την αιολική (54%), την υδροηλεκτρική ενέργεια (35%) και την πυρηνική (24%). Μόλις το 14% δήλωσε ότι υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Η συγκεκριμένη, έρχεται να προστεθεί σε άλλες έρευνες, που δείχνουν την ισχυρή υποστήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 85% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ των «μαζικών επενδύσεων» στις ανανεώσιμες ενέργειες, όπως οι ανεμογεννήτριες και η ηλιακή ενέργεια.

Έρευνα του Pew Research Center από τις αρχές του 2022, που προϋπήρχε της παγκόσμιας αύξησης των ενεργειακών τιμών, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειξε ότι το 69% των ενηλίκων των ΗΠΑ προτιμούσαν την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, από την παραγωγή πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, ποσοστό που μειώθηκε από το 79% δύο χρόνια νωρίτερα.

Τα ορυκτά καύσιμα, παρόλα αυτά, αντιστοιχούσαν ακόμη στο 77% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2022, σύμφωνα με τον Michael Sheldrick, Συνιδρυτή και Αξιωματούχο Πολιτικής, Επιδράσεων και Κυβερνητικών Θεμάτων της Global Citizen.

«Αυτό το ‘κενό παραγωγής’ αναδεικνύει έναν ανησυχητικό παράδοξο: παρά την ισχυρή στήριξη των πολιτών στην ανανεώσιμη ενέργεια, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων παραμένει κυρίαρχη», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: