Τα drones θα μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον το 2017

Τα drones θα μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον το 2017

Τα τμήματα venture capital της Microsoft και της Airbus στοιχηματίζουν ότι ο επιχειρηματικός κλάδος των drone θα αναπτυχθεί ραγδαία κάποια στιγμή.

Η AirMap, μια startup που εξειδικεύεται στο λογισμικό για την πλοήγηση, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι έλαβε 26 εκατομμύρια δολάρια σ’ έναν γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η Microsoft Ventures.

Η AirMap, η οποία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την αποτίμησή της, εξασφάλισε πλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε συνολική χρηματοδότηση.

Άλλοι συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης περιλαμβάνουν τις Airbus Ventures, Qualcomm Ventures και Sony, καθώς και η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten και η κινεζική εταιρεία αεροσκαφών Yuneec.

Η AirMap έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής του κλάδου αεροδιαστημικής και drone εξαιτίας της τεχνολογίας της που επιτρέπει στους πιλότους να γνωρίζουν τις συνθήκες πτήσης και τους τοπικούς και εθνικούς κανόνες εναέριου χώρου.

Επίσης, οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας χρησιμοποιούν το λογισμικό για να ανακαλύπτουν εάν πετούν drones κοντά στο αεροδρόμιο.

Τον Ιούνιο, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ουίλιαμ Άγιερ βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της startup και εξέφρασε την ελπίδα ότι η AirMap θα ενσωματώσει την τεχνολογία πλοήγησής της στα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Ναγκράζ Κασιάπ, επικεφαλής της Microsoft Ventures, είπε ότι ο συγκεκριμένος γύρος χρηματοδότησης είναι η πρώτη φορά που το τμήμα VC της Microsoft επενδύει σε μια νεοφυή επιχείρηση drone από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Μάιο. Η Microsoft δεν έχει επιλέξει ακόμα ποιος θα αντιπροσωπεύει την εταιρεία στο διοικητικό συμβούλιο της Airmap, είπε ο Κασιάπ.

Αν και η Microsoft «δεν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην κατασκευή drones», ο τεχνολογικός γίγαντας θα μπορούσε να ωφεληθεί παρέχοντας τις υποδομές cloud computing που βοηθούν startups όπως η AirMap να προσφέρουν τις υπηρεσίες λογισμικού τους σε πελάτες.

Όσο για την Airbus Ventures, ο επικεφαλής του τμήματος VC Τομά Ντ’Αλουΐν είπε ότι η εταιρεία του θα λειτουργήσει ως «μεσάζοντας» μεταξύ της ομάδας της AirMap και της Airbus, προσθέτοντας ότι οι δύο εταιρείες μπορούν να κάνουν τα αντίστοιχα συστήματά τους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να δουλέψουν μαζί.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα drones θα αλλάξουν τον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια