Τα ευχάριστα νέα της Electronet για τους μετόχους της

Τα ευχάριστα νέα της Electronet για τους μετόχους της

Διανομή μερίσματος έπειτα από επτά χρόνια, έμφαση στο e-shop και επέκταση του δικτύου των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

 

Χαρμόσυνα είναι τα νέα για τους μετόχους της Electronet καθώς η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να διανείμει μέρισμα ύψους 90.000 ευρώ, για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, κίνηση που υπογραμμίζει ότι οι απώλειες των προηγούμενων ετών έχουν αρχίσει να αντισταθμίζονται. Ο όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα που ανήκουν σε 74 μετόχους, απασχολεί πάνω από 500 εργαζόμενους και λειτουργεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ανοιχτή γραμμή πίστωσης απ’ όλες της τράπεζες.

Το 2016 ο κύκλος εργασιών της Electronet διαμορφώθηκε στα 57,15 εκατ. έναντι 55,75 εκατ. το 2015, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 500 χιλ. ευρώ έναντι 427 χιλ. ευρώ. Η καθαρή θέση της Electronet διαμορφώθηκε σε 6,911 εκατ.  στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, έναντι 6,725 εκατ. την αντίστοιχη ημερομηνία του 2015.

Όπως ανέφερε στο fortunegreece.com ο Γενικός Διευθυντής της Electronet, Γιώργος Μπουρλέκας, ο όμιλος βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 5% και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να διευρύνει το δίκτυο των καταστημάτων του – που εκτείνεται από τη Θράκη ως της Κρήτη – και να αποκτήσει παρουσία σε Καστοριά , Φλώρινα και Ιωάννινα, νομοί από τους οποίους απουσιάζει.

«Το μότο μας, με τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην αγορά, είναι η επιβίωση. Είμαστε μια εταιρεία αγορών και υπηρεσιών οργάνωσης καταστημάτων και πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέων συνεργατών. Βέβαια οι  εποχές για να προχωρήσει κάνεις σε συνεργασίες είναι πολύ δύσκολες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλέκας και προσθέτει πως κοιτάζουν στην αγορά για τυχόν ευκαιρίες, ενώ παραδέχτηκε πως δέχονται κρούσεις από άλλους μεγάλους παίχτες.

«Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς διεξάγονται συζητήσεις με ανταγωνιστές για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Δεχτήκαμε ανεπίσημη κρούση από την expert, όμως πιστεύω ότι  επί της αρχής δεν έχει νόημα να γίνονται συγχωνεύσεις ανταγωνιστικών μαγαζιών σε μια πόλη. Δεν αλλάζει κάτι στην πράξη. Η φιλοσοφία μας είναι να ενισχύσουμε το δικό μας brand χωρίς να αλλάξουμε ταμπέλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Electronet σε όλη την διάρκεια της κρίσης είχε κερδοφόρες χρήσεις, γεγονός που αποδίδεται στις προσπάθειες της διοίκησης να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της εταιρίας, με σημαντικές παρεμβάσεις σε διαφόρους τομείς, ενώ ταυτόχρονα κατόρθωσε να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες με τους προμηθευτές.

Στο -6% η αγορά το ά εξάμηνο

Ο κ. Μπουρλέκας υπογράμμισε πως η αγορά έχασε το 2011-2012 το 45% της αξίας της και πως πλέον, το ‘α  εξάμηνο του 2017, έχει καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες στο -6%. «Λευκές συσκευές, μικρές συσκευές, κλιματισμός, πληροφορική και τηλέφωνα είναι οι πέντε βασικές κατηγορίες που δουλεύουν οι εταιρείες του κλάδου και η πραγματικότητα είναι ότι δεν συμπεριφέρθηκαν όλες το ίδιο. Τα κλιματιστικά που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, βλέπουν τους τελευταίους μήνες αύξηση πωλήσεων άνω του 30%». Παράλληλα, ο ίδιος εκτιμά ότι την επόμενη διετία το smartphone θα ανακηρυχτεί στο απόλυτο gadget όλων των συσκευών και θα κινηθεί στη λογική του smart home μέσω apps.

Για το 2017 το business plan της Electronet περιλαμβάνει: α) τη διατήρηση ή και αύξηση των μεριδίων αγοράς με έμφαση στον κλάδο πληροφορικής και τηλεφωνίας, β) την προώθηση της εταιρικής και προϊοντικής παρουσίας, μέσω των social media, συμπληρωματικά από την προώθηση μέσω των παραδοσιακών μέσων όπως είναι η τηλεόραση, ή τα φυλλάδια, αλλά και γ) την ενίσχυση του e-shop της για την ανακατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν περί τις 100.000 ευρώ.

«Το 85% του τζίρου μας προέρχεται από το δίκτυό μας στην Περιφέρεια. Στην Αθήνα ο αριθμός των καταστημάτων αγγίζει τα 15. Δυστυχώς στη συνείδηση του κόσμου είμαστε το μαγαζί της γειτονιάς για την περιοχή της Αθήνας και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να αλλάξουμε».