Τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας είναι το κυρίως «πιάτο» του Eurogroup

Τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας είναι το κυρίως «πιάτο» του Eurogroup
epa05420704 European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici (L) and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αλλά και τις επόμενες κινήσεις μετά το Brexit.

Την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την παρέκκλιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τους δημοσιονομικούς τους στόχους θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τη μη αποτελεσματική δράση που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η απόφαση για το αν όντως δεν ελήφθησαν μέτρα από τις δύο χώρες θα ληφθεί στο αυριανό Ecofin.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, o Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίπτωση του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης. «Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βρετανία, ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής, όπως και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην παραταθεί η αβεβαιότητα. “Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος είπαν χθες ότι πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας. Αυτή είναι και η θέση της Επιτροπής”, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί απέφυγε να σχολιάσει το θέμα των ιταλικών τραπεζών, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup.

Υπέρ ενός Ευρωπαίοι υπερ-υπουργού Οικονομικών ο Μοσκοβισί

Υπέρ της ανάδειξης ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ο οποίος θα είναι υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες με θέμα τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει ανάγκη «βαθιάς» μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης της ΕΕ και εφόσον γίνει δυνατή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, τότε θα μπορούσε να αναλάβει και τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου Ανεργίας. «Προσωπικά είμαι της άποψης πως ένα κοινό Ταμείο Ανεργίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πολλά υποσχόμενος σταθεροποιητής», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας «δημοσιονομικής ένωσης», επισημαίνοντας ωστόσο πως «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στην ευρωζώνη». «Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, ειδικά μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ωστόσο υπάρχει και η ευκαιρία να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό. Το να γυρίσουμε πίσω δεν αποτελεί επιλογή» κατέληξε ο επίτροπος Μοσκοβισί.