Τα εμβόλια κατά του COVID σταματούν τη λοίμωξη ή απλώς μετριάζουν τα συμπτώματα; Αρχίζουμε να έχουμε απαντήσεις

Τα εμβόλια κατά του COVID σταματούν τη λοίμωξη ή απλώς μετριάζουν τα συμπτώματα; Αρχίζουμε να έχουμε απαντήσεις
A health worker prepares an injection of the AstraZeneca/Oxford Covid-19 vaccine on February 7, 2021 at the Mignot Hospital in Le Chesnay, near Paris. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP) Photo: AFP

του Sy Mukherjee

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19 από τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca είναι το εάν, και σε ποιο βαθμό, μπορούν να αποτρέψουν την πραγματική μετάδοση του κορονοϊού ή απλά απαλύνουν τα συμπτώματα σε κάποιον που νοσεί (το τελευταίο είναι σημαντικός στόχος από μόνος του).

Αρχίζουμε να λαμβάνουμε περισσότερες απαντήσεις σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα – και τα πρώτα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Υπήρχαν ήδη προκαταρκτικά στοιχεία στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μείωσε τα ποσοστά μετάδοσης του ιού κατά περίπου δύο τρίτα με μία μόνο δόση.

Αυτά τα δεδομένα θα επιβεβαιωθούν σύντομα, αναφέρει η Telegraph, αναφέροντας πηγές από την Public Health England (PHE), όχι μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και για μία μόνο δόση του εμβολίου των δύο δόσεων της Pfizer. Και η προστασία από τη μετάδοση φαίνεται σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αυτό ενισχύει δύο ισραηλινές μελέτες που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, που διαπιστώνουν ότι το εμβόλιο κατά του COVID της Pfizer μειώνει σημαντικά τη μετάδοση του ιού. Η κοινή ανάλυση μεταξύ της Pfizer και του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου μείωσαν τις λοιμώξεις κατά 89,4% συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών περιπτώσεων) και 93,7% σε συμπτωματικές περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα παρακολουθήθηκαν μέσω εξετάσεων για μόλυνση με COVID, που τροφοδοτήθηκαν από μια εθνική βάση δεδομένων παρακολούθησης του COVID στο Ισραήλ. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία και διαπίστωσε μείωση κατά 75% των λοιμώξεων με το εμβόλιο της Pfizer.

[Για να είμαστε σαφείς, είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας, ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο κατά της πρόληψης της μόλυνσης, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας].

Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων των Pfizer, Moderna, J&J και AstraZeneca, η λήψη κάποιου είδους εμβολίου θα εξασθενίσει τον ιό και τουλάχιστον θα μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσής του σε άλλους.

 

Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτά τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων που σχετίζονται με τον COVID για εκείνους που ενδέχεται να νοσήσουν. Αλλά το ιδανικό θα ήταν να επιτύχουμε ένα σημαντικό επίπεδο ανοσίας που μπορεί να σταματήσει την εκτεταμένη κοινοτική εξάπλωση του κορονοϊού. Και οι πληροφορίες που έρχονται δείχνουν ότι αυτή η κατηγορία εμβολίων μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση.