Τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας στο μάτι των Αμερικανών

Τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας στο μάτι των Αμερικανών

H ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα και Σαμαρά στις 8 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον.

Προσανατολισμένη στα ενεργειακά ζητήματα θα είναι η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αμερικανού ομολόγου του Μπάρακ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Αυτό αναφέρει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, σε άρθρο του στον ιστότοπο «The Hill».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συζητήσουν μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο άρθρο του τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική στρατηγική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη -σε γεωγραφικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο-, καθώς και σ’ ένα κρίσιμο σημείο για τις ενεργειακές διαδρομές Ανατολής-Δύσης, ενισχύοντας σταδιακά το ρόλο της στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Στη συνέχεια, ο πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ κάνει αναφορά στην πρόσφατη επιλογή του Trans Adriatic Pipeline (TAP), σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο TAP εξασφαλίζει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παναγόπουλος παραθέτει στοιχεία για την «πολύπλευρη ωφελιμότητα» του έργου σε αρκετούς ζωτικούς οικονομικούς τομείς, αλλά και για την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, τονίζει ότι ο TAP είναι μόνο ένα βήμα που κάνουμε για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας. Έχουμε υιοθετήσει, όπως σημειώνει, μια πολύ φιλόδοξη ενεργειακή πολιτική, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού κλίματος, με την αύξηση της αυτάρκειας και τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών και οδών εφοδιασμού.

Διαβάστε: Τζακ Λιού: «Η Ελλάδα δουλεύει πολύ σκληρά»

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρεται στα πρόσφατα «πολύ ελπιδοφόρα ευρήματα» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος, που παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα και στο γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει επίσης τεράστιες δυνατότητες σε τομείς, όπως: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, ο κ. Παναγόπουλος μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «Focus Washington», τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επιθυμούμε την από κοινού προώθηση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογράφος Συμέλα Παντζαρτζή