Τα εννέα μαθήματα μάρκετινγκ της Apple

Τα εννέα μαθήματα μάρκετινγκ της Apple
epa05514939 (FILE) A file picture dated 27 January 2015 of the company's logo at an Apple Store in Washington, DC, USA. Reports state that the results of European Commission investigations examining whether decisions by tax authorities in Ireland, with regard to the corporate income tax to be paid by Apple comply with the EU rules on state aid, are due to be announced on 30 August 2016. The Commission has been investigating under EU state aid rules certain tax practices in several Member States following media reports alleging that some companies have received significant tax reductions by way of 'tax rulings' issued by national tax authorities. EPA/SHAWN THEW

Από όποιο κλάδο κι αν προέρχεστε, ορισμένες στρατηγικές είναι κατάλληλες για τα πάντα.

Ο Στιβ Τζομπς δεν είχε μεταπτυχιακό τίτλο, ούτε ήταν μηχανικός, αλλά είχε έφεση στο μάρκετινγκ. Και οι δεξιότητές του στον συγκεκριμένο τομέα έφεραν την Apple στην κορυφή.

Ιδού 9 διδάγματα που αξίζει να θυμάστε σε σχέση με την Apple, όπου κι αν εργάζεστε:

1. Εμπεδώστε την αξία της απλότητας

Οι πελάτες δεν θέλουν σύνθετες εκστρατείες προώθησης που τους πλημμυρίζουν με πληροφορίες. Η Apple το κατάλαβε από πολύ νωρίς και φρόντισε να διατηρήσει το μάρκετίνγκ της όσο πιο απλό γινόταν. Χωρίς ειδικά εφέ, τιμές, και λίστες με χαρακτηριστικά προϊόντος. Επίσης, στα μηνύματα προώθησης της εταιρείας δεν υπάρχουν ποτέ πληροφορίες που να σχετίζονται με το πού και πώς μπορούν να αγοραστούν τα προϊόντα της.

2. Τοποθετήστε προϊόντα

Η Apple έχει τον προϋπολογισμό για να τοποθετεί τις συσκευές της σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες, αλλά εσείς μπορείτε να αρχίσετε σε μικρότερη κλίμακα. Ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει ένα προϊόν μέσω κάποιου που επηρεάζει την κοινή γνώμη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να το διαμοιραστεί σε ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram ή το Snapchat.

3. Εκμεταλλευτείτε τις αξιολογήσεις

Η Apple έχει χρησιμοποιήσει έξυπνα τις αξιολογήσεις που προέρχονται από πελάτες της – και το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς. Μια δωρεάν δοκιμή ή ένα δείγμα μπορεί να προσφερθεί ως αντάλλαγμα για μια αξιολόγηση σε μια σχετική ιστοσελίδα ή κοινωνικό μέσο. Πολλές φορές, οι πελάτες είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τη μαρτυρία τους, αρκεί να τους τη ζητήσετε.

4. Εστιάστε στην αξία και όχι στην τιμή

Ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ της Apple έγκειται στη μη εμπλοκή σε πολέμους τιμών. Παρόλο που οι τιμές της εταιρείας είναι συχνά πολύ υψηλότερες του ανταγωνισμού, εμμένει σ’ αυτές. Και μπορεί να το κάνει καθώς εστιάζει στη μοναδική αξία που προσφέρει – όμορφα και λειτουργικά προϊόντα – και που δεν μπορεί να προσφέρει ο ανταγωνισμός. Βρείτε κι εσείς τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει απ’ την υπόλοιπη αγορά, και εστιάστε εκεί.

5. Εκφράστε κάτι

Οι πελάτες θέλουν να ξέρουν ότι εκφράζεις κάτι – βασικές αξίες τις οποίες θέλουν να βλέπουν στην πράξη για να πειστούν να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν το προϊόν. Και αυτό δεν αφορά μόνο το προϊόν· πρέπει να υπάρχει συνέπεια ως προς τις αξίες σε όλα, από τη συσκευασία μέχρι την εμφάνιση των καταστημάτων λιανικής. Τα μηνύματα προώθησης πρέπει να αναπαράγουν τις αξίες αυτές μέσα απ’ όλες τις πλατφόρμες.

6. Δημιουργήστε μια εμπειρία, όχι μόνο προϊόντα

Όλοι μπορούν να φτιάξουν ένα προϊόν, αλλά ελάχιστοι μπορούν να δημιουργήσουν μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στον καταναλωτή και θα τον φέρει πίσω, εκ νέου. Από τις παρουσιάσεις των νέων προϊόντων της, οι οποίες μοιάζουν με ροκ συναυλίες, μέχρι τα καταστήματα και τα online shops που επαναστατικοποιούν την καταναλωτική εμπειρία, η Apple υπήρξε εφευρέτης της ιδέας των εμπειριών των πελατών.

7. Μιλήστε στο κοινό τη γλώσσα του

Επειδή η Apple έχει μελετήσει τους πελάτες της, γνωρίζει πώς να τους μιλά στη γλώσσα τους. Κι αυτό δημιουργεί βαθύτερους δεσμούς και ενθαρρύνει περισσότερες πωλήσεις. Αποφεύγοντας τους σύνθετους όρους και τις επεξηγήσεις, η Apple έχει βρει τον τρόπο να προσεγγίζει τους πελάτες της σ’ ένα ανώτερο επίπεδο, το οποίο δεν έχει καταφέρει ο ανταγωνισμός.

8. Δημιουργήστε μια αύρα μυστηρίου γύρω απ’ ό,τι κάνετε.

Η καλύτερη μέθοδος μάρκετινγκ της Apple είναι η δημιουργία μιας αίσθησης μυστηρίου αναφορικά με τα επόμενα προϊόντα της και τις σχετικές ανακοινώσεις. Η πρακτική αυτή μετατρέπει τους καταναλωτές σε πιστούς θαυμαστές, οι οποίοι απλώς αγοράζουν ό,τι κι αν βγάζει η εταιρεία, αντί να σκεφτούν αν το χρειάζονται πραγματικά. Χρησιμοποιώντας επιλεκτικές διαρροές, η ίδια η εταιρεία αναπαράγει αυτό το μυστήριο γύρω απ’ τον εαυτό της.

9. Μιλήστε στο συναίσθημα

Η Apple έχει δημιουργήσει μια στρατιά ευαγγελιστών των προϊόντων της επειδή κατάφερε να μιλήσει στους πελάτες της σε συναισθηματικό επίπεδο. Οι διαφημίσεις της εταιρείας δείχνουν χαρούμενους ανθρώπους να περνάνε καλά με τα iPad και τα iPod τους, αντί να εστιάζουν στη διάρκεια της μπαταρίας ή το μέγεθος της μνήμης.