Τα επόμενα σχέδια της Angelini Pharma για την ελληνική αγορά

Τα επόμενα σχέδια της Angelini Pharma για την ελληνική αγορά

Ο General Manager της εταιρείας μιλάει για την παρουσία της ιταλικής πολυεθνικής στην Ελλάδα και για τις προκλήσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Με ιταλικές ρίζες και παρουσία στην Ελλάδα από το 2012, ο ιδιόκτητος διεθνής όμιλος Angelini κατέχει ηγετική θέση στη φροντίδα της υγείας και της ευεξίας στους τομείς της φαρμακευτικής και της καταναλωτικής αγοράς.

Η Angelini ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1919. Σήμερα, είναι ένας διεθνής Όμιλος, με θυγατρικές σε 20 χώρες και απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους. Ο φαρμακευτικός τομέας αποτελεί το βασικό άξονα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και αντιστοιχεί στο 50% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών ύψους 1,5 δις για το 2015.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα της Angelini διατίθενται σε πάνω από 60 χώρες μέσω των θυγατρικών της καθώς και μέσω ενός εκτενούς δικτύου στρατηγικών συνεργασιών με τις κατά τόπους φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε διεθνές επίπεδο, η Angelini επικεντρώνεται στους ακόλουθους θεραπευτικούς τομείς: ανακούφιση από τον πόνο, φλεγμονές, παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.), κρυολόγημα και πονόλαιμος, στοματική φροντίδα, γυναικολογία, προσωπική υγιεινή και αντισηψία.

Ο Όμιλος Angelini, κατέχει, επίσης, ξεχωριστή θέση στους τομείς της Προσωπικής Φροντίδας σε κοινοπραξία με την Procter & Gamble (Fater και Fameccanica), της Aμπελουργίας (Bertani Domains) και της Αρωματοποιίας (Idesa και ITF).

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία μπήκε μέσω της εξαγοράς μιας σημαντικής ελληνικής εταιρίας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

O Παναγιώτης Γιαννουλέας, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα και Γραμματέας στο Δ.Σ. του ΕΦΕΧ, αναφέρεται στη δραστηριότητα της Angelini στην ελληνική αγορά και στα άμεσα σχέδια της, ενώ περιγράφει τις προκλήσεις και τα προβλήματα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.

H Angelini είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με παρουσία σε 20 χώρες και πολλές δραστηριότητες. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία στην Ελλάδα για την εταιρεία και σε ποιους τομείς εστιάζει στην ελληνική αγορά;
Η Angelini Pharma Hellas ξεκίνησε επίσημα τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2012. Σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη περίοδος ήταν η ιδανική για τα πρώτα βήματα μιας πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ξεκάθαρος στρατηγικός σχεδιασμός, το άριστα καταρτισμένο προσωπικό και το διευρυμένο portfolio μας, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των πρακτικών εκείνων που θα μας καθιστούσαν ισχυρούς να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε κάθε πρόκληση, κατάφεραν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να οδηγήσουν στην ανοδική πορεία της εταιρείας μας εντός μίας συνεχώς «πτωτικής» αγοράς.

Παράλληλα, οι συντελεστές αυτοί, καθιέρωσαν σταδιακά την Angelini Pharma Hellas στην ελληνική φαρμακευτική αγορά και στη συνείδηση του Έλληνα ιατρού και ασθενούς, ως ενός έμπιστου συμμάχου, αναδεικνύοντας την εταιρεία μας σε ένα σημαντικό μέλος του Ομίλου.

Πάντα με επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή, μέσω του portfolio μας προσφέρουμε λύσεις για τη θεραπεία ποικιλίας παθήσεων που αφορούν το Μυοσκελετικό σύστημα, το Γαστρεντερολογικό σύστημα, το Καρδιαγγεικό σύστημα, το Κεντρικό Νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), την Αναπαραγωγή & Ενδοκρινολογία, τη Στοματοφαρυγγική κοιλότητα, την Οφθαλμολογία, τη Δερματολογία καθώς και τη θεραπεία από τις Λοιμώξεις, σε μία προσπάθεια να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Angelini Pharma Hellas στο μέλλον και ποια τα άμεσα σχέδια της εταιρείας;
Όραμα όλων των εργαζομένων της Angelini Pharma Hellas είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξιόπιστες θεραπευτικές λύσεις στους Ε.Υ., πάντα με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα ασθενή και με σεβασμό στους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Πιστεύουμε στο χτίσιμο της συνεχούς ανοδικής πορείας της εταιρείας μας μέσα από τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει, την προσφορά πρωτοπόρων και καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων, βασιζόμενοι στο ταλέντο και τις ικανότητες των ανθρώπων μας. Στα άμεσα σχέδιά μας βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη του portfolio μας με προϊόντα που θα καλύπτουν ευρύτερο φάσμα των αναγκών των ασθενών. Μάλιστα, πολύ σύντομα, θα κυκλοφορήσουν στην αγορά δύο νέα προϊόντα μας. Ένα για την αντιμετώπιση του παροξυσμικού καρκινικού πόνου και ένα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από Gram+ βακτήρια.

O φαρμακευτικός κλάδος εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου το 3,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Ποια είναι τα βασικά «αγκάθια» που πλήττουν αυτή τη στιγμή τον κλάδο;
Ο φαρμακευτικός κλάδος ήταν από τους πρώτους που επηρεάστηκαν από την αρχή της κρίσης. Προτεραιότητά μας ήταν η αυτορρύθμιση του κλάδου μας μέσω της εφαρμογής περικοπών των εξόδων προώθησης προϊόντων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις δραστηριότητες μας. Παράλληλα, σταθήκαμε στο πλευρό της Πολιτείας για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προτείνοντας σειρά από διαρθρωτικά μέτρα.

Ωστόσο, η συστηματική καθυστέρηση της εφαρμογής των μέτρων αυτών, οδήγησε σε οριζόντιες περικοπές που σίγουρα δεν προάγουν την ποιότητα που πρέπει να παρέχει το σύστημα υγείας στον Έλληνα ασθενή. Για παράδειγμα, clawback και rebates λειτούργησαν ως υποκατάστατα του εξορθολογισμού στη συνταγογράφηση που θα μπορούσε να έχει ήδη επιτευχθεί με την άμεση ανάπτυξη και εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Αρκεί να σκεφτείτε, ότι για κάθε 100 ευρώ Δημόσιας Δαπάνης τα 24 ευρώ καλύπτονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback και rebates, ποσά τα οποία αυξήθηκαν κατά 43% για το 2015 συγκριτικά με τα αντίστοιχα για το 2014. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν εφαρμοστεί ως «έκτακτα» για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην πορεία καθιερώθηκαν. Επιπλέον, τα λάθη στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων παραμένουν και χρονίζουν, παρασύροντας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι οφειλές του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αγγίζουν πλέον τα 1,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, επειδή μιλούμε για ανάπτυξη, βασική προϋπόθεση αυτής είναι η δημιουργία ενός προβλέψιμου περιβάλλοντος δράσης της φαρμακευτικής αγοράς και η αναγωγή της συνεργασίας μεταξύ Φαρμακευτικού Κλάδου – Πολιτείας σε ένα θεσμικό πλαίσιο. Οι 166 νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία πενταετία σίγουρα δεν ευνοούν τη δημιουργία της βασικής αυτής προϋπόθεσης.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα «αγκάθια» «πληγώνουν» κάθε προσπάθεια ανάπτυξης καινοτομίας και επενδύσεων. Ευελπιστώ στην ενίσχυση της συνεργασίας Φαρμακευτικού Κλάδου – Πολιτείας από την οποία τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για την εξάλειψη των προβλημάτων αυτών και για την περαιτέρω συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει κάποιες θετικές ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό, τι αφορά το χώρο της Υγείας.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Ποια είναι η άποψή σας για την αυτοφροντίδα και μέσω ποιων σημείων πώλησης πιστεύετε ότι πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά;
Η αυτοφροντίδα είναι πυλώνας των καινοτόμων συστημάτων υγείας που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες. Η αυτοφροντίδα σχετίζεται με την αυτοθεραπεία καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ήπιων προβλημάτων υγείας χωρίς τη συμβολή ιατρών. Στη χώρα μας τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κατέχουν το 25% της φαρμακευτικής αγοράς σε τεμάχια , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 50%.

Η εκπαίδευση του κοινού καθώς και η εφαρμογή ενός σωστά σχεδιασμένου πλαισίου μπορούν να εξασφαλίσουν την υπεύθυνη άσκηση αυτοθεραπείας ελαχιστοποιώντας πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.. Η υπεύθυνη αυτοθεραπεία μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη και φυσικά συμβάλλει στην αποδοτικότερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές μελέτες (ΙΟΒΕ ΕΣΔΥ), αποδεικνύεται ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην αυτό-θεραπεία προκύπτουν εξαπλάσια οφέλη για την κοινωνική ασφάλιση και τον πολίτη.

Σαφώς η απόφαση για το ποια θα είναι τα σημεία πώλησης είναι θέμα του Ε.Ο.Φ. και του Υπ. Υγείας.

Ο φαρμακοποιός, όμως, είναι συχνά ο πρώτος που επισκέπτεται ο πολίτης. Ο φαρμακοποιός είναι άριστα εκπαιδευμένος και μπορεί να συμβουλεύσει με υπευθυνότητα τον ασθενή για την επιλογή του σκευάσματος που έχει ανάγκη, γνωρίζοντας τις πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων και τελικά να τον καθοδηγήσει με ασφάλεια στην τελική του επιλογή.