Τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU. Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βερολίνο, σήμερα και αύριο, όπου θα έχει και τις πρώτες εκτεταμένες, συναντήσεις με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σκληρότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση από ΝΔ εφόσον χαθεί η 20η Φλεβάρη για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Με την άποψη από πρώτο χέρι της γερμανικής ηγεσίας για το πρόγραμμα της ΝΔ επέστρεψε από το διήμερο ταξίδι του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλέον τον πρόεδρο της ΝΔ απασχολούν τα επόμενα βήματα του κόμματος του μπροστά στις εξελίξεις που διαμορφώνουν για την Αθήνα τα μηνύματα του επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάινσελμπλουμ ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φλεβάρη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί που βρίσκεται στη χώρα μας.

Στη ΝΔ πλέον προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κατάσταση και δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν την αρχική τους εκτίμηση για την πορεία της αξιολόγησης καθώς θεωρούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τελικώς την αξιολόγηση αγοράζοντας χρόνο για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες, πηγές της ΝΔ εκτιμούσαν ότι υπάρχουν τρία σενάρια μεταξύ των οποίων και το να μην κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα να «σέρνεται» μέχρι το καλοκαίρι.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η γραμμή του Μοσχάτου είναι «ή κλείσιμο της αξιολόγησης ή εκλογές». Σ’ αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο του μηνύματος συνεργατών του κ. Μητσοτάκη ότι η ΝΔ θα σκληρύνει τη στάση της μετά τις 20 Φλεβάρη αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, ήδη ορισμένα γαλάζια στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους θεωρούν ώριμο η ΝΔ να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Πάντως όλα θα καθοριστούν αφού γίνει μια συνολική και ολοκληρωμένη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, καθώς πέραν των μηνυμάτων που θέλησε να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να αποτιμηθούν και τα μηνύματα που έλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεών τους.

Ειδικά δε για το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη και τον γερμανό υπουργό οικονομικών, στη ΝΔ τηρούν σιγήν ιχθύος κάνοντας λόγο για μια «τεχνική» συνάντηση. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι κάθε άλλο παρά τεχνικές μπορούν να θεωρηθούν οι συνομιλίες για τις βασικές παραδοχές του προγράμματος της ΝΔ που είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οι μειώσεις των φόρων και οι μειώσεις των δαπανών, στη βάση των οποίων η ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γυρίζει από το Βερολίνο έχοντας δεσμευτεί κατηγορηματικά ότι απορρίπτει κάθε σκέψη για Grexit και δηλώνοντας έτοιμος για να υλοποιήσει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: news247.gr