Τα επτά σημεία αισιοδοξίας για την Πειραιώς

Τα επτά σημεία αισιοδοξίας για την Πειραιώς

Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη κατά την ενημέρωση των αναλυτών.

Οι μελλοντικές επιδόσεις της τράπεζας «περνούν» από επτά σημεία, όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2013 της τράπεζας Πειραιώς.

Το πρώτο σημείο αφορά την επιτάχυνση της ενοποίησης των τραπεζών που απέκτησε ο όμιλος της Τρ. Πειραιώς στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αναδιάταξης και συγκέντρωσης του κλάδου. Όπως δήλωσε ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος η ενοποίηση χρονικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα η ενοποίηση της Αγροτικής ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, ενώ η ενοποίηση της Millennium αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2014. Για τη μεταμόρφωση της Γενικής, η διοίκηση της Πειραιώς επανέλαβε τις προθέσεις να εξελιχθεί σε μία ανεξάρτητη επενδυτική-αναπτυξιακή τράπεζα με ελάχιστη δραστηριότητα στον τομέα της λιανικής και ισχυρή παρουσία στη διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων, καθώς και στην παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις.

Ο κ. Νικόλαος Καραμούζης στην Τράπεζα Πειραιώς

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τα θετικά μηνύματα σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ το τρίτο αφορά τον όγκο των δανείων και το τέταρτο τις λειτουργικές επιδόσεις του ομίλου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, πέμπτο σημείο είναι η σταθερή πορεία των καταθέσεων, παρά τη σημαντική μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές.

Όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς έκανε λόγο για σταθεροποίηση των νέων NPLs στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του έτους, γεγονός που ακόμη δεν μπορεί να «δείξει» τάση, ωστόσο μπορεί να χαρακτηρισθεί θετικό δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία.

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 3,509 δισ. ευρώ

Σε ερώτηση για τα εκτιμώμενα επιπρόσθετα κεφάλαια που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της μελέτης της BlackRock σχετικά με τις επισφάλειες, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά βέβαιη ότι οι πιθανότητες να προκύψουν σημαντικές νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τον κλάδο είναι περιορισμένες.

Σε ό,τι αφορά τα τις αναδιαρθρώσεις δανείων η διοίκηση της Πειραιώς δεν θέλησε να δώσει ακόμη ποσοστά δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί, αναφέροντας ότι καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε έως τα αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου όταν θα έχει ολοκληρωθεί το troubled assets review.